Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


Ziekenhuizen moeten werken aan patiëntveiligheid

Ziekenhuizen moeten werken aan patiëntveiligheid

Nieuwsbericht, 25 april 2007
Kast met ordners met protocollen op een operatieafdeling

In Nederlandse ziekenhuizen overlijden jaarlijks 1735 mensen door onbedoelde incidenten die voorkomen hadden kunnen worden.

Dit blijkt uit een onderzoek dat de Orde van Medisch Specialisten heeft laten uitvoeren. Minister Klink, die het rapport vandaag in ontvangst nam, ziet het `als een appèl om nu keihard verder te werken aan patiëntveiligheid in ziekenhuizen'.

`Het wordt tijd om tot een samenhangend programma voor patiëntveiligheid te komen', zei Klink bij de presentatie van het rapport. Hij doet bijvoorbeeld een beroep op ziekenhuisbesturen om het veiligheidmanagementsysteem in te voeren, waarvoor de sector een standaard heeft ontworpen. Daarbij moeten ze ook de verschillen tussen afdelingen in het oog houden. Verder wil hij zogenaamde rapid response teams in ziekenhuizen verplicht stellen, die altijd paraat en inzetbaar zijn als bij een patiënt een onverwachte verslechtering wordt geconstateerd.

Voor de Inspectie voor de Gezondheidszorg is volgens de minister een belangrijke taak weggelegd. Klink: `Als het om patiëntveiligheid gaat, zijn begrippen als vrijwilligheid en vrijblijvendheid ontoereikend en niet meer gepast. We hebben het over heldere en afdwingbare afspraken en de inspectie zal daar de komende jaren sterk op handhaven.'

Het is voor het eerst dat in Nederland onderzoek is gedaan naar onbedoelde en vermijdbare schade in de ziekenhuizen. 21 ziekenhuizen hebben openheid van zaken gegeven: vier academische ziekenhuizen, zes topklinische en elf algemene ziekenhuizen. In totaal zijn 7.926 dossiers van patiënten uit 2004 beoordeeld en geanalyseerd. `Uit die brede deelname blijkt de wil tot verbetering van de sector', aldus Klink.

Verwijzingen