Deel opleiding F-16 vliegers van Nederland naar VS

De opleidingstaak van het 306 squadron op vliegbasis Volkel is ten einde. De voortgezette F-16 vliegeropleiding wordt vanaf vandaag verzorgd op de Amerikaanse basis Spingfield in Ohio. Tijdens een korte ceremonie in aanwezigheid van onder meer de gouverneur van de staat Ohio, de heer Ted Strickland, de Nederlandse Ambassadeur in de VS, de heer Kröner en de plaatsvervangend Commandant Luchtstrijdkrachten, generaal-majoor Oliemans is de kleine Nederlandse eenheid formeel geïnstalleerd.

Voor de voortgezette F-16 vliegeropleiding stationeert de Koninklijke Luchtmacht veertien F-16's (negen éénzitters en vijf tweezitters) in de VS die zijn onttrokken aan het bestand van 105 jachtvliegtuigen in Nederland. De verplaatsing van het opleidingensquadron heeft een aanzienlijke vermindering van de geluidsbelasting rond de vliegbasis Volkel tot gevolg. Bovendien biedt de stationering goede mogelijkheden om, net als tijdens daadwerkelijke operationele inzet, meer te vliegen bij duisternis. In Nederland zijn de opties daarvoor beperkt.

De initiële vliegeropleiding van jachtvliegers die nu op Tucson Air Force Base in de VS plaatsvindt, wordt nu gecombineerd met de noodzakelijke aanvullende opleiding en training op Springfield. Dit betekent een aanzienlijke verkorting van de vliegeropleiding.

Een klein Nederlands luchtmachtdetachement onder leiding van luitenant-kolonel Van Praat verzorgt de opleidingen en trainingen in de VS. Door de reorganisatie en uitbesteding van het onderhoud van de toestellen aan de Amerikanen leidt de buitenlandse stationering niet tot extra uitgaven. Bijkomend voordeel is dat per jaar per vliegtuig meer vlieguren worden gemaakt vanwege andere bedrijfsvoering. De plaatsing van de eenheid in Ohio is in eerste instantie voorzien tot medio 2010.

Namens de VS waren senator George Voinovich en congreslid Dave Hobson bij de ceremonie aanwezig. De Amerikanen zien grote voordelen in de komst van de Nederlanders. Niet alleen blijven de banen voor een kleine tweehonderd Amerikanen behouden (de basis zou anders gesloten worden), er komen er ook nog eens honderd bij. Dit heeft uiteraard ook gunstige gevolgen voor de lokale/regionale middenstand.

Noot voor redacties (

RVD Mediafeed