Partij van de Arbeid

Asscher: opvoedplicht voor ouders

25-04-2007 12:04

Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher maakt zich zorgen over duizenden kinderen waar het fout mee dreigt te gaan door een falende opvoeding. Hij wil dat er een opvoedplicht ingevoerd wordt en dat de verschillende hulpverleners beter gaan samenwerken. Asscher: We moeten niet direct naar noodoplossingen grijpen maar de ouders zelf aanspreken en helpen.

Asscher is geschrokken van zijn ervaring op een basisschool in Amsterdam waar bepaalde onderwerpen niet meer door leraren worden besproken omdat de kinderen dan de boel afbreken. De kinderen zijn pas 9 of 10 jaar oud en hebben blijkbaar van huis uit zelfs niet de meest elementaire regels meegekregen waarom ze naar school moeten. Asscher wil dat de ouders via een gecoördineerde actie van verschillende instanties worden aangesproken op het gedrag van hun kinderen.

Een dergelijke opvoedplicht kan worden afgedwongen door bijvoorbeeld te korten op de kinderbijslag of op een uitkering. Asscher: We spreken hier over minimale opvoedingseisen. We moeten niet direct naar noodoplossingen grijpen maar de ouders zelf aanspreken en helpen. Het idee dat mensen met weinig geld of een andere achtergrond hun kinderen niet goed opvoeden is veel te veel aanwezig. Dat vind ik denigrerend naar al die mensen die dat wel goed doen.

Volgens Asscher gaat er in de welzijnsindustrie veel tijd en geld verloren aan bureaucratie: Het probleem van de falende opvoeding is groot en het kan niet worden opgelost als de verschillende welzijnsinstanties elkaar voortdurend voor de voeten lopen. Bij sommige gezinnen komen 35 verschillende hulpverleners over de vloer. De coördinatie van de hulp is minimaal, waardoor het effect van de hulp ook zeer gering is.

Asscher wil snel met alle welzijnsinstellingen om de tafel. Asscher: We willen precies weten waar het geld naar toe gaat en wat de resultaten zijn. Een andere manier van financieren sluit ik niet uit.