Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht

Bijna 20% van de jongeren van 12 tot 17 jaar slachtoffer Scholieren over mishandeling

Regelmatig verschijnen berichten in de media over ernstige verwaarlozing en mishandeling van minderjarigen door ouders of opvoeders. Tot dusverre is echter in ons land nooit uitgezocht om hoeveel kinderen het jaarlijks gaat. Harde cijfers zijn dus nodig, vooral om dergelijke vormen van mishandeling beter en gerichter te kunnen aanpakken.

De Vrije Universiteit en het onderzoeksbureau PI Research hebben in opdracht van de ministeries van Justitie en VWS een onderzoek gedaan naar het vóórkomen van kindermishandeling onder jongeren van 12 tot 17 jaar. Een dergelijk onderzoek is in ons land niet eerder verricht.

De onderzoeksresultaten zijn gebaseerd op de ervaringen van jongeren zelf die zich hebben afgespeeld in de afgelopen 12 maanden. Ruim 1.800 scholieren uit de eerste vier klassen van het voortgezet onderwijs (VMBO, HAVO en VWO) hebben aan het onderzoek meegedaan. Ze zijn afkomstig van 14 willekeurig geselecteerde scholen, verspreid over het hele land. De scholieren hebben een zelfrapportage-vragenlijst ingevuld over vormen van kindermishandeling waaraan zij blootgesteld zijn geweest.

Onder kindermishandeling wordt verstaan: gedragingen tegenover kinderen die te beschouwen zijn als ernstige vormen van fysiek of psychologisch geweld, van verwaarlozing of van seksueel misbruik. Ernstig geweld tussen ouders, waarvan kinderen getuige zijn geweest, wordt tevens opgevat als een ernstige bedreiging van de veiligheid van kinderen en wordt in die zin opgevat als vorm van kindermishandeling.

Het onderzoek wijst uit dat jaarlijks naar schatting bijna 20% van de jongeren het slachtoffer van mishandeling wordt. Vertaald naar de landelijke situatie komt dat neer op een aantal van zo'n 160.000 jongeren. De onderzoekers hebben aanwijzingen dat deze schatting aan de conservatieve kant is.

'Psychologische agressie van ouders' en 'fysiek geweld binnenshuis' zijn de meest voorkomende vormen van mishandeling. 4% procent van de scholieren maakt melding van seksueel misbruik in het afgelopen jaar. Bijna 1% is het slachtoffer van poli-victimisatie, zij hebben blootgestaan aan vrijwel alle onderscheiden vormen van mishandeling, vaak in de meest ernstige uitingsvorm.

Uit het onderzoek blijkt dat de kans om slachtoffer van kindermishandeling te worden groter is voor meisjes dan voor jongens, en groter onder allochtone dan onder autochtone jongeren. Verder is de kans dat een jongere mishandeld wordt, groter naarmate meer vervelende voorvallen zich voordoen, zoals ruzie met de ouders, gepest worden op school en discriminatie.