Gemeente Zoetermeer

Hoe houden wij de detailhandel gezond?

Een stad is zo goed als zijn voorzieningen. In deze context is het belangrijk dat de winkelcentra in Zoetermeer up to date blijven door verbetering en uitbreiding. Een middel om dit in goede banen te leiden is de structuurvisie detailhandel 2006 - 2010. Met deze nota geeft de gemeente aan welke ontwikkelingen tot 2010 nodig zijn om de detailhandel gezond te houden.

Het college stelt de gemeenteraad voor om de bestaande ruimtelijk-economische winkelstructuur te handhaven en te versterken. Daarom bij voorkeur investeringen in de meest kwetsbare winkelcentra, dat in aantal hetzelfde blijft. De aanpak van de winkelcentra wordt uitgewerkt in het project Verbetering wijkwinkelcentra. Met dit detailhandelsbeleid wordt een fijnmazige winkelstructuur in stand gehouden, waardoor alle inwoners van Zoetermeer, met aandacht voor gehandicapten, op redelijke afstand van hun woning de dagelijkse boodschapppen kunnen doen.

De looptijd van de Detailhandelsnota 2000 is eerdaags voorbij. Bovendien maakt wetgeving van het Rijk (WRO) en regelgeving van Provincie en Stadsgewest Haaglanden actualisering nodig. De Structuurvisie Detailhandel 2006 - 2010 is de geactualiseerde versie van de Detailhandelsnota 2000. De nota volgt in hoofdlijnen de Regionale detailhandel structuurvisie 2006 - 2010, van het Stadsgewest Haaglanden en de Nota Structuurvisie detailhandel Zuid-Holland van de provincie.

De nieuwe structuurvisie kwam tot stand in samenwerking met de detailhandel. In het eindverslag van de inspraakprocedure zijn voorstellen opgenomen om de visie op een aantal punten aan te passen aan de inspraakreacties die in januari en februari zijn binnengekomen.