Gemeente Alkemade
Programmabureau Braassemerland van start
25-04-2007
Na het raadsbesluit van 2 april 2007 is een start gemaakt met de inrichting van een programmabureau voor het project Braassemerland. Het programmabureau is verantwoordelijk voor de regie over alle projecten om het oude tuinbouwgebied in Roelofarendsveen-Zuid te ontwikkelen tot woongebied.
Buiten is weliswaar nog niets te zien, maar de voorbereidingen voor Braassemerland vorderen. Het gebiedsplan, met een verkenning naar drie mogelijke stedenbouwkundige alternatieven, het Milieu Effect Rapport en het Verkeerscirculatieplan zijn klaar. Deze rapporten vormen de bouwstenen van het Masterplan waaraan hard wordt gewerkt. In het Masterplan wordt het gebied opgedeeld en worden de structuur en hoofdlijnen van de inrichting vastgelegd. Dit plan gaat over zaken als stedenbouw, landschap, ontsluiting van het verkeer, woningbouwprogramma, recreatie, exploitatie en andere relevante aandachtsgebieden, zoals de relatie met het bestaande dorpscentrum.
Nieuwe fase
Met het instellen van een programmabureau is een nieuwe fase voor Braassemerland ingetreden. Het programmabureau werkt namens de gemeente, maar los van de bestaande organisatie. De keuze van een organisatie op afstand biedt de benodigde ruimte om te handelen in de dynamische omgeving waarin het project verschillende fasen zal hanteren. Momenteel zijn vier medewerkers van het programmabureau bekend, dit wordt in de loop van de tijd uitgebreid. ´We springen op een rijdende trein´, vertelt Bert Melles, programmamanager van Braassemerland. ´We starten met het maken van een projectplan, waarin keuzes worden gemaakt over de organisatiestructuur´. In het projectplan wordt vastgelegd hoe de taken en bevoegdheden worden verdeeld om de samenwerking met marktpartijen en inwoners goed vorm te geven.
Het plan wordt opgedeeld in deelgebieden die gefaseerd verder worden ontwikkeld. Het programmabureau houdt de samenhang van de verschillende deelprojecten in de gaten. Er moet namelijk worden voorkomen dat in dit grote project met een looptijd van 20 tot 25 jaar stappen worden gezet die andere plannen in het gebied in de weg gaan staan. Bert Melles: ´je kan bijvoorbeeld niet al een bepaald deelgebied ontsluiten zonder dat je weet hoe de totale verkeerscirculatie in het gebied wordt geregeld. En ook is het niet verstandig om gelijktijdig dezelfde woningen op de markt te brengen; je vindt niet genoeg kopers voor bijvoorbeeld twee-onder-een kapwoningen als je deze woningen allemaal op hetzelfde moment te koop aanbiedt´. Om te voorkomen dat de bouwproductie na het afronden van het woningbouwproject De Bloemen stil valt, kunnen deelgebieden mogelijk versneld worden ontwikkeld, zoals Westend.
De planning is dat het Projectplan deze zomer wordt afgerond. Het Masterplan wordt ongeveer in het najaar 2007 verwacht. Daarna begint het opstellen van het bestemmingsplan, de juridische verankering van de afspraken die in het Masterplan zijn vastgelegd.
In Braassemerland geldt het gemeentelijke voorkeursrecht; als een eigenaar van plan is zijn onroerend goed te verkopen, moet hij dit eerst aan de gemeente aanbieden. Dit is hoofdzakelijk van toepassing op gronden in het gebied Braassemerland met een agrarische bestemming. Het gemeentelijk voorkeursrecht is nog van kracht tot 19 mei 2007. De gemeenteraad spreekt zich op 25 april 2007 uit over het voorstel om het voorkeursrecht met een jaar te verlengen.
Voor meer informatie over Braassemerland kunt u contact opnemen met het programmabureau, tel. (071) 332 72 72 of via de e-mail: programmabureaubraassemerland@gemeentealkemade.nl.