Persberichten Lekstroom, 10.10 uur

Utrecht, 25-04-2007

Op man ingereden

LOPIK In de vroege nacht van dinsdag 24 op woensdag 25 reed een auto op een man in, hij kon opzij springen.

Rond 02.15 uur liep een 37-jarige man uit Lopik over het terrein van een bedrijf aan de Lopikerweg Oost om met een vrachtwagen aan het werk te gaan. Plotseling zag hij een onbekende auto met twee inzittenden over het terrein rijden. Zij zagen de Lopiker ook en gingen ervandoor. Daarbij reden zij op de man in, die wist te voorkomen dat hij werd geschept door weg te springen. De verdachten reden vervolgens het terrein af.

Een 33-jarige broer van de Lopiker was ook bij het bedrijf aanwezig. Hij sprong in zijn auto en zette de achtervolging op de verdachten in. Hij zag dat de auto op de Rembrandtlaan stopte en dat de beide inzittenden te voet vluchtten.

Meerdere politie-eenheden kwamen ter plaatse en zochten in de omgeving naar de verdachten. Zij werden niet meer aangetroffen. De auto werd in beslag genomen. Het voertuig staat op naam van een leasebedrijf. Het is (nog) niet bekend of de auto van diefstal afkomstig is. De politie zet het onderzoek voort.

Passagier gewond

NIEUWEGEIN Een passagier van een auto raakte op dinsdag 24 april gewond bij een aanrijding tussen twee autos.

Rond 22.00 uur reed een 25-jarige automobiliste uit Breda over de Marconibaan, komende uit de richting van de Structuurbaan. Op het kruispunt met de Plettenburgerbaan verleende zij geen voorrang aan een voor haar van links komende 32-jarige automobilist uit Utrecht, met een aanrijding tot gevolg.

De passagier van de Utrechter, een 39-jarige man uit dezelfde woonplaats, klaagde over pijn in zijn nek en hoofd. Hij werd voor onderzoek per ambulance naar het Sint Antoniuszienkenhuis in Nieuwegein gebracht.

Jongeman mishandeld

HOUTEN Een 19-jarige jongeman uit Houten werd op dinsdag 24 april door een 17-jarige plaatsgenoot mishandeld.

Rond 20.00 uur trof de 19-jarige Houtenaar zijn 2 jaar jongere plaatsgenoot op het Hollandspoor. De 17-jarige was boos op hem omdat hij zou hebben gezegd dat hij in het verleden betrokken was geweest bij criminele activiteiten. Terwijl zij spraken, liepen de jongelui naar de Loerikerstee. Vervolgens werd de 19-jarige jongeman neergeslagen en viel op de grond. Daarna kreeg hij nog enkele klappen, waarna een vriend van de verdachte hem wegtrok.

Het slachtoffer liep een bloedneus, letsel aan zijn hoofd en buikstreek op. Hij deed aangifte van mishandeling. Politiemensen zijn naar de ouderlijke woning van de 17-jarige verdachte gegaan, waar hij werd aangehouden. Hij is naar het politiebureau overgebracht en voor verder onderzoek ingesloten.

Ruiten vernield

NIEUWEGEIN Op dinsdagavond werden twee jongens aangehouden op verdenking van vernieling.

Rond 20.00 uur kreeg de politie de melding dat op de Heemraadweide de ruiten van een school werden ingegooid. Ter plaatse zagen agenten dat er inderdaad met stenen tegen meerdere ruiten was gegooid. Die waren daarbij niet ingegooid, maar wel beschadigd.

Aan de hand van een getuigenverklaring werden twee verdachten, jongens van 12 en 13 jaar oud en afkomstig uit Nieuwegein, aangehouden. Bij verder onderzoek bleek dat de getuige het tweetal niet daadwerkelijk stenen had zien gooien, maar alleen de stenen tegen de ruit te hebben gehoord en vlak daarna onder andere de twee jongens in de buurt te hebben gezien. Het tweetal ontkende iets met de vernieling te maken te hebben. Daarop werden zij bij gebrek aan bewijs vrijgelaten.

Ervandoor

VIANEN Een scooterbestuurder had op dinsdagavond 24 april kennelijk geen behoefte aan een controle en ging ervandoor.

Rond 19.45 uur zagen agenten een scooter met twee opzittenden over de Ringdijk rijden. Bij het passeren bleek dat de scooter niet was voorzien van een kentekenplaat. Daarop keerden de politiemensen en gingen achter de scooter aan. Op het moment dat zij naast de scooter reden, zei een agent dat de bestuurder moest stoppen. Daar kon hij zich kennelijk niet in vinden, maar door de politieauto kon hij niet verder over de dijk. Daarop besloot hij zijn weg via de berm te vervolgen. Dat ging niet geheel goed: de scooter met opzittenden ging onderuit.

De bestuurder ging er te voet vandoor. Een agent ging achter hem aan, maar vervolgens vond een hond de agent kennelijk interessant, waardoor de agent zijn achtervolging opgaf. De passagier, een 18-jarige Vianees, bleef ter plaatse. Op de plek van de valpartij troffen de agenten een gsm aan, die van de ontkomen verdachte bleek te zijn.

Kort daarna kwam de verdachte, een 20-jarige jongeman uit Utrecht, teruglopen. De scooter is in beslag genomen. Bij technisch onderzoek wordt gekeken of het voertuig van diefstal afkomstig is en het een brom- of een snorfiets betreft. Aan de hand van het resultaat wordt proces-verbaal tegen de 20-jarige Utrechter opgemaakt.

Aparte buit

HOUTEN Bij een inbraak in een woning was de buit nogal apart.

Rond 17.50 uur kreeg de politie van een buurtbewoner de melding dat er was ingebroken bij een woning aan de Randhoeve. Agenten gingen poolshoogte nemen en zagen dat het pand inderdaad was opengebroken. In de woning troffen zij een in werking zijnde hennepkwekerij aan. De planten bleken echter allemaal te zijn verdwenen, kennelijk waren die gestolen. De kweekapparatuur werd in beslag genomen. De politie stelt een onderzoek naar de inbraak en de bewoner van het pand in.

Politie zet lokauto in in strijd tegen auto-inbraak

IJSSELSTEIN De politie is in samenwerking met de gemeente een actie gestart om het fors gestegen aantal inbraken in autos tegen te gaan.

Onlangs vond het officiële startmoment plaats van de Integrale Veiligheids actie bestrijding en Voorkoming diefstal af/uit auto. De actie bestaat uit verschillende initiatieven. Onder meer gingen politiemensen van het Snel Interventie Team(SIT) IJsselstein in. Zij informeerden 675 inwoners persoonlijk over de inbraken en wat zij daar zelf aan kunnen doen om een inbraak te voorkomen. Zij lieten bij nog eens 1213 bewoners de informatiefolder achter. Daarnaast werden achter de ruitenwissers van 548 geparkeerde autos in de binnenstad, het winkelcentrum De Clinckhoeff en bij het theater de informatiefolder bevestigd.

Weer een ander initiatief om inbraken in autos terug te dringen is het inzetten van een projectauto. Dat is een geprepareerde auto, ook wel lokauto genoemd en heeft als doel inbreker(s) op heterdaad te betrappen en aan te houden. Onlangs werd een dergelijke lokauto geplaatst op een hotspot in de binnenstad. De lokauto werd echter niet door het inbrekersgilde bezocht en er vond geen aanhouding plaats. De politie blijft de komende tijd lokautos op de verschillende hotspots in IJsselstein.