Politie Friesland

Politieberichten van woensdag 25 april

Fryslân, 25-04-2007 * Politieberichten van dinsdag 24 april 07.00 uur t/m woensdag 25 april 07.00 uur

Zuidoost-Fryslân: politie houdt executieactie
De politie heeft maandag 23 april een executieactie gehouden in de gemeenten Smallingerland, Heerenveen, Skarsterlân, Lemsterland en Oost- en Weststellingwerf. Bij een dergelijke actie worden mensen bezocht die nog een gevangenisstraf moeten uitzitten of achterstallige boetes moeten betalen. Tijdens de actie werden vier mensen aangehouden omdat ze nog een gevangenisstraf hadden openstaan, een 30-jarige inwoner van Wolvega voor 60 dagen, een 55-jarige inwoner van Heerenveen voor 54 dagen, een 22-jarige inwoner van Heerenveen voor vier dagen en een inwoner van Drachten (leeftijd onbekend) voor zeven dagen. Daarnaast werd er voor 1384,43 euro aan achterstallige boetes geïnd. Een groot deel daarvan kwam voor rekening van een inwoner van Houtigehage. Deze man moest nog voor 1150 euro aan diverse openstaande boetes betalen. Tenslotte kregen nog vier mensen een niet onherroepelijk vonnis betekend. De veroordeelde heeft in zo'n geval het recht om binnen 14 dagen na het tekenen in hoger beroep te gaan, voordat hij of zij kan worden ingesloten.

Drachten: inbraak in bedrijf
De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aan De Roef. In de nacht van maandag op dinsdag kwam men binnen via een lichtkoepel op het dak. Uit het pand werd een geldbedrag uit een kassa, een kentekenplatenpers en een lamineerapparaat weggenomen. Gezien het gewicht van de pers moet men gebruik hebben gemaakt van een auto of bestelbusje. Namens het bedrijf deed een 32-jarige inwoner van Leeuwarden aangifte.

Scharsterbrug: man zwaar gewond na val door dak
De politie heeft dinsdagochtend het ambulancepersoneel en het personeel van de traumahelikopter geassisteerd bij een ongeval in een loods aan de Hollandiastraat. Een 25-jarige inwoner van Sintjohannesga was bezig met dakrenovatiewerkzaamheden. De man liep over het dak en is vermoedelijk door een dakplaat gezakt, waarna hij acht meter naar beneden viel. Hij belandde op een landbouwfrees en raakte daarbij zwaar gewond. Het slachtoffer werd door het ambulancepersoneel en het personeel van de traumahelikopter gestabiliseerd, waarna hij per ambulance werd overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. De Arbeidsinspectie stelt een nader onderzoek in.

Leeuwarden: verkeerscontrole
De politie heeft dinsdagmiddag van 13.00 uur tot 16.20 uur een verkeerscontrole gehouden op de Heliconweg. Tijdens de controle werden 300 voertuigen gecontroleerd. Vijftien bestuurders werden bekeurd, waarvan 12 voor het niet dragen van de autogordel en drie voor het niet handsfree bellen. Diezelfde middag werd ook nog roodlichtcontrole op de kruising van Oostergoweg met de Schrans gehouden. Hier werden vier bekeuringen uitgeschreven, drie voor het fietsen door het rode licht bij de spoorwegovergang en één voor het negeren van het rode verkeerslicht.

Leeuwarden: politie verdachte aan voor bezit drugs
De politie heeft dinsdagmiddag op het Ruiterskwartier een 20-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden op verdenking van het bezit van harddrugs. Agenten kregen een melding dat de man mogelijk aan het dealen was. Hierop werd hij gefouilleerd op grond van de Opiumwet. In zijn kleding vonden agenten een bolletje met vermoedelijk cocaïne. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Gaasterlân-Sleat: snelheidscontroles na klachten
De politie heeft dinsdag naar aanleiding van klachten op snelheid gecontroleerd in Sondel, Nijemirdum en Oudemirdum. 's Ochtends werd er van 07.00 uur tot 10.00 uur gecontroleerd op de Beuckenswijkstraat in Sondel. Tijdens de controle passeerden 390 voertuigen, waarvan er 45 te snel reden. Op de Beuckenswijkstraat is 50 kilometer per uur toegestaan. Diezelfde ochtend werd van 10.00 uur tot 13.00 uur gecontroleerd op de Lyclamaweg in Nijemirdum. Hier passeerden 180 voertuigen de radarcontrole, waarvan er 19 te snel reden. Op Lyclamaweg is 50 kilometer per uur toegestaan. 's Middags werd er van 13.00 uur tot 16.00 uur gecontroleerd op de Jan Schotanuswei in Oudemirdum. Hier passeerden 210 voertuigen de radarcontrole, waarvan er 21 te snel reden. Op de Jan Schotanuswei is 50 kilometer per uur toegestaan. Eén bestuurder werd zowel op de heen- als de terugweg geflitst. Hij passeerde controle met 87 kilometer per uur en was daarmee de snelste van de dag.

Heerenveen: politie houdt drie verdachten aan na vechtpartij De politie heeft dinsdagmiddag op de Trambrege een 20-jarige inwoner van Aldeboarn, een 20-jarige inwoonster van Heerenveen en een 20-jarige inwoonster van Wolvega aangehouden na een vechtpartij. Een 25-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats reed op zijn fiets, met achter op een 19-jarige vrouw uit Akkrum, over de Heerenwal richting het treinstation. Uit tegenovergestelde richting naderden twee fietssters, de 20-jarige vrouw uit Heerenveen en de 20-jarige vrouw uit Wolvega. De twee vrouwen fietsen aan de verkeerde kant van de weg. Toen de man het duo passeerde raakten ze elkaar, waarna er een woordenwisseling ontstond. Deze woordenwisseling liep uit op een handgemeen. Omstanders hadden inmiddels de politie gewaarschuwd. Eenmaal ter plaatse verklaarde de 19-jarige vrouw uit Akkrum dat ze was geslagen door de twee vrouwen uit Wolvege en Heerenveen. Hierop werd besloten om dit duo aan te houden. Het duo verzette zich hevig en na veel moeite lukte het de agenten om de twee in een politieauto te plaatsen, waarna ze werden overgebracht naar het politiebureau. Inmiddels begonnen omstanders zich ook met de aanhoudingen te bemoeien. Hierbij sloeg een 20-jarige inwoner van Aldeboarn een agent. De man kon na een korte achtervolging worden aangehouden. Ook hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De 19-jarige vrouw uit Akkrum en de 25-jarige man werden ook overgebracht naar het bureau om een verklaring af te leggen. Zij mochten, net zoals de twee vrouwen uit Wolvega en Heerenveen, na verhoor en een proces-verbaal het bureau verlaten.

Leeuwarden: politie onderzoekt bommelding
De politie stelt een onderzoek in naar een bommelding. Dinsdagvond kwam een telefoontje bij de politie binnen waarin werd medegedeeld dat een bom zou afgaan in een auto die stond geparkeerd bij een bedrijf aan de Drachtsterweg. Onmiddellijk is de omgeving in een cirkel van 100 meter afgezet door een vijftal eenheden van de politie. Een nabijgelegen sporthal, met circa 10 sporters, is ontruimd. Ook het nabijgelegen benzinestation werd gesloten. Na een ruime tijdsmarge is de auto onderzocht door twee bomverkenners, dit in overleg met de eigenaar van de auto, die ondertussen was opgespoord. In de auto werd niets aangetroffen dat op een bom duidde. Brandweer en geneeskundige diensten waren stand-by, maar hoefden niet te worden ingezet. Omstreeks 22.40 uur werd het sein veilig gegeven.

Heerenveen: politie houdt verdachten aan voor diefstal verkeersborden De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag op De Dreef twee inwoners van Heerenveen 18 en 22 jaar aangehouden op verdenking van diefstal van verkeersborden. Agenten zagen omstreeks 02.50 uur een auto richting De Dreef rijden. Gezien het tijdstip werd besloten om het voertuig en de inzittenden te controleren. Op de achterbank zagen agenten iets liggen met daaroverheen een kleed. Het bleek te gaan om een zeven verkeersborden. Hierop werden de twee aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier verklaarde het duo dat ze borden voor de grap wilden omruilen. Na een proces-verbaal mochten ze het politiebureau verlaten. De verkeersborden gaan terug naar de gemeente Heerenveen.