Dienstenbond CNV

Nieuws

Werken op koninginnedag, hoe zit het

24 april 2007
Categorie: algemeen nieuws dibo

Door: f.monsma

Op 30 april is het weer zover; koninginnedag, dit jaar op een maandag. Omdat CNV Dienstenbond elk jaar weer veel vragen krijgt over het werken op koninginnedag, onderstaand een aantal feiten op een rijtje:

In de VGL- CAO en de CAO voor het Levensmiddelenbedrijf (supermarkt-CAO) staat in artikel 11 hoe om te gaan met Arbeid op zon- en feestdagen:


· Op () de jaarlijkse dag waarop de verjaardag van H.M. de Koningin wordt gevierd, wordt geen arbeid verricht, tenzij bijzondere omstandigheden zulks noodzakelijk maken en de desbetreffende wettelijke bepalingen zich daartegen niet verzetten. Met andere woorden er wordt op koninginnedag in principe niet gewerkt, tenzij er bijzondere omstandigheden zijn. Het besluit om de winkel te openen is geen bijzondere omstandigheid. Een bijzondere omstandigheid is bijvoorbeeld dat de winkel onder water staat door een wolkbreuk.


· Mijn baas besluit toch de winkel te openen op koninginnedag. Ben ik verplicht te komen werken?
Nee, op feestdagen zoals koninginnedag is er geen verplichting om te werken. Als je die dag vrij wil hebben, dan kan dat.


· Op koninginnedag wordt boven het normaal geldende weekloon voor ieder gewerkt uur het uurloon betaald, vermeerderd met een toeslag van 100%.
Als je toch moet werken op koninginnedag, dan krijg je 100% toeslag. Oftewel, je krijgt voor elk uur dat je werkt, twee uur uitbetaald.


· Indien een werknemer in een periode van 12 weken voorafgaand aan een feestdag ten minste 6 maal ingeroosterd is geweest op de dag dat de feestdag valt, dan wordt de werknemer voor deze feestdag het loon betaald van het aantal uren dat gemiddeld op de bedoelde gewerkte dagen in die voorafgaande periode is gewerkt.
Wanneer je van de afgelopen 12 weken er tenminste zes op maandag gewerkt hebt, wordt deze dag beschouwd als jouw werkdag. Je krijgt dan je loon doorbetaald als je niet hoeft te werken. Dat is echter wel zonder toeslag, want je werkt op die dag immers niet.


· Ik werk normaal op maandag ( is nu koninginnedag), maar de winkel is gesloten, krijg ik wel betaald?
Als je normaal werkt op maandag en nu niet op deze koninginnedag krijg je je uurloon.

De praktijk is dat het ook niet altijd voor werkgevers even duidelijk is wat wel en wat niet kan. Als je baas het ook even niet weet, laat hem de deze Info lezen, dan is hij helemaal up-to-date.

Heb je vragen of zijn er problemen met het werken op koninginnedag, laat het ons weten. Leden krijgen bij CNV Dienstenbond juist ondersteuning bij dit soort kwesties als zij daarom vragen.

Tenslotte, CNV Dienstenbond houdt u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in de branche. Ongetwijfeld ben je op de hoogte van de stand van zaken met betrekking tot de CAO-onderhandelingen.

Overtuig je ongeorganiseerde collega van het lidmaatschap van CNV Dienstenbond en geef hem/haar het tweede exemplaar van deze Info.

Enkele voordelen van het lidmaatschap van CNV Dienstenbond: ü Rechtsbijstand bij lidmaatschap
Als lid kunt u aanspraak maken op een compleet pakket rechtsbijstand. Vergeleken met andere rechtsbijstandaanbieders bespaart u al snel 150 op jaarbasis.
Rechtsbijstand op het gebied van werk en inkomen en RechtshulpPlus: rechtsbijstand in de privé-sfeer.
ü Juridische ondersteuning. Mocht u een probleem hebben met je werkgever, dan zal CNV Dienstenbond op alle mogelijke manieren je bijstaan, zelfs als dat betekent dat we naar de rechter moeten. ü Collectieve dienstverlening. CNV Dienstenbond onderhandelt met werkgevers voor uw CAO, of bij fusies of reorganisaties over een Sociaal Plan. Leden hebben daar alle inspraak in. ü Loopbaanadvisering. Ons loopbaanadviesbureau KANS adviseert u bij al uw vragen over uw loopbaan;
ü Gratis cursussen. Uitgebreid aanbod van o.a. persoongerichte cursussen en vaardigheidstrainingen;

Lage maandelijkse contributie
Een lidmaatschap kost geld. U betaalt naar draagkracht en arbeidssituatie tussen 4,80 en 13,83 per maand. Maar met alle voordelen die wij bieden, inclusief een complete rechtsbijstandverzekering, kunnen wij met trots zeggen dat wij de goedkoopste zijn.

Word nu lid!

Voor vragen en/of opmerkingen over deze Info, kunt u contact opnemen met uw bestuurder, Fedde Monsma. Telefoon: 023 5651052 of e-mail: f.monsma@remove-this.cnvdibo.nl