Dienstenbond CNV

Nieuws

Aftrap cao onderhandelingen Groothandel in Levensmiddelen

24 april 2007
Categorie: algemeen nieuws dibo

Door: g.seffinga

CNV Dienstenbond heeft de cao voorstellenbrief van de werkgevers werkzaam in de Groothandel in Levensmiddelen ontvangen. Alle pogingen ten spijt lukt het niet om in de eerste helft van mei een datum te vinden voor cao overleg. Dit betekent dat op 23 mei de eerste cao ronde zal plaatsvinden. Als CNV Dienstenbond vinden we dat een gemiste kans. Op 23 mei moeten we als partijen dan ook spijkers met koppen slaan. U en uw collegas hebben daar recht op.

Onderwerpen voorstellenbrief CNV Dienstenbond
We hebben onze voorstellenbrief door u laten beoordelen. De meerderheid geeft aan in te stemmen met onze voorstellenbrief. Daarnaast hebben we u gevraagd duidelijk te maken welke onderwerpen in die brief volgens u echt van belang zijn. Dit hebben we gedaan door u te vragen om slechts vijf speerpunten uit onze voorstellenbrief aan te wijzen. Er is massaal op gereageerd en de meerderheid heeft aangegeven dat de loons-verhoging, de werktijden, WIA (arbeidsongeschiktheid), beoordeling van leidinggevenden en de erkenning van vaardigheden in een diploma gemiddeld het beste scoren.

Onderwerpen voorstellenbrief werkgevers

- Over de loonsverhoging wordt in de brief niets gezegd.
- Wel dat de werkgevers liever een meerjarige cao wensen.
- Er lag nog de afspraak tussen bonden en werkgevers omtrent het invoeren van een functiewaarderingsysteem. Er zullen dus afspraken moeten komen over de uitkomsten van het onderzoek dat we als partijen hebben laten uitvoeren. Uiteraard geven werkgevers aan dat de invoering van een functiewaarderingssysteem kosten-neutraal moet plaatsvinden. CNV Dienstenbond accepteert geen achteruitgang in inkomen door het invoeren van de functiewaardering. De focus zal wat ons betreft dan ook komen te liggen op de vraag hoe ga je om met het huidige perspectief van mensen als na invoering van een nieuw functiewaarderingssysteem deze anders dreigt te worden.
- Werkgevers geven in de brief ook aan een andere beloning van werktijden na te streven. De verruiming van de openingstijden in de supermarktsector heeft, zo stellen de werkgevers, ook gevolgen voor de bedrijfsvoering van groothandels-bedrijven. Het werkgeversvoorstel omtrent de afbouw van toeslagen op onaan-gename uren moet nog volgen. Mochten wij dit voorstel ontvangen dan zullen wij u hierover berichten.

- Ook de verlenging van de werkweek naar 40 uur wordt onderwerp van gesprek.

- Werkgevers willen ook kijken naar de mogelijkheden die de nieuwe arbeidstijdenwet hen biedt. Kortom, er bestaat bij de werkgevers behoefte aan een nog grotere verruiming van de huidige werkvensters.
- Werkgevers willen wel een collectieve WGA-hiaat verzekering aanbieden maar de premie komt geheel voor rekening van de werknemers.
- Aanpassing van artikel 17 naar de wettelijk termijn. In de huidige cao krijg je na twee tijdelijke contracten een vaste aanstelling. En wettelijk is, dat pas na drie tijdelijke contracten het vierde een vast contract wordt.

- Aanpassing van artikel 21 aan de wettelijke termijn. Nu is de opzegtermijn maximaal een half jaar in het uiterste geval en die moet naar vier maanden dan wel 16 weken in geval van betaling per periode.
- Ouderenbeleid; de artikelen 11 (lid 2,3,9), artikel 15 (lid 3), artikel 16 (lid 2), artikel 21(lid a) en artikel 37 (lid 2) dienen opnieuw bekeken te worden volgens de werkgevers. Deze artikelen maken onderscheid naar leeftijd en moeten aangepast worden. Hoopvol is de passage waarin staat dat werkgevers ook van oordeel zijn dat een begin gemaakt moet worden met het beleid om ouderen langer in het werk-proces te houden. De uitkomsten van een onderzoek door beide partijen zal hierbij gebruikt worden om te komen tot leeftijdsbewustpersoneelsbeleid.

- Daarnaast geven werkgevers aan dat er een aparte afspraak in de cao moet komen waarin we vastleggen welke voorwaarden er gesteld worden aan een werkleer-
overeenkomst. Nu is het zo dat iemand na 3 jaar wettelijk in vaste dienst moet treden. Echter, werkgevers willen hierdoor vaak alleen maar 2 jarige scholingsovereenkomsten sluiten terwijl veel studies 4 jaar duren. Aan de afspraak dat iemand een tijdelijk contract voor 4 jaar kan krijgen verbinden wij de voorwaarde dat dit kan maar alleen als dit zwart op wit staat, dit geschiedt bij een erkend leer-bedrijf, en dat werknemer/leerling hetzelfde loon ontvangt om oneigenlijk gebruik tegen te gaan.

Uitdagende cao onderhandelingen dus waarvoor wij uw steun hard nodig zullen hebben. Wij vertrouwen erop dat dit in goed overleg zal plaatsvinden maar wijzen u er wel op dat we slechts een vuist kunnen maken als het niet alleen bij woorden blijft als het mis dreigt te gaan.

Blijf ons en uw ongeorganiseerde collega informeren. Neem dan ook gerust contact op met uw bestuurder Gert-Jan Seffinga. Hij is te bereiken onder telefoonnummer 0512 -583 440 of per e-mail g.seffinga@remove-this.cnvdibo.nl