Dienstenbond CNV

Nieuws

Grote knelpunten in CAO-overleg Rabo

24 april 2007
Categorie: algemeen nieuws dibo, nieuws homepagina dibo

Door: i.wiersinga

Hoewel CNV Dienstenbond en collega-vakorganisaties elkaar lijken te naderen over het punt inzetbaarheid, is dat nog lang niet zo met betrekking tot werktijden en loonsverhoging. Een impasse dreigt.

CNV Dienstenbond en haar collega-vakorganisaties hebben Rabo laten weten werkzekerheid en inzetbaarheid belangrijke punten te vinden. Wij lijken met elkaar goede afspraken te kunnen maken, maar ook hier zijn nog wat te bespreken pijnpunten.

CNV Dienstenbond heeft gevraagd om erkenning van vaardigheden van medewerkers, die geen diploma hebben. Er zal daarvoor een procedure worden opgezet.

Inzetbaarheid van medewerkers zal ook besproken gaan worden in de POP. Er komt een regeling om het medewerkers makkelijk te maken van de ene naar de andere bank te gaan. Rabo wil graag afspraken maken over demotie. Daar zijn wij het echter nog niet eens over de invulling. Rabo wil ook een afspraak maken over een inzetbaarheid-onderzoek voor medewerkers in de latere levensfase ( vanaf 45 jaar). Medewerkers zouden daarmee intensief aan de slag gaan om hun eigen inzetbaarheid te verhogen, maar moeten daar wel seniorenverlofuren voor inleveren. Tenslotte wil Rabo de PT 3, zoals die in het Sociaal Statuut staat afschaffen.

Rabo heeft aangegeven met CNV Dienstenbond en haar collega-vakorganisaties afspraken te willen maken over arbeidstijden. Het zou allemaal flexibeler moeten. Zij wil daarop deze CAO-periode studeren. Omdat wij in slimmer werken geloven, willen wij daarover wel met Rabo studeren. Echter Rabo heeft enkele concrete voorstellen gedaan met betrekking tot arbeidstijden, die al een enorm voorschot nemen op de studie. Zij wil het hele artikel rond individuele werktijden (artikel 6.2) schrappen. Daarvoor in de plaats wil zij in het artikel opnemen dat de gewenste dienstverlening aan de klant voor werk-gever en werknemer het kader voor hun overleg over individuele werktijden wordt. Tevens wil zij opnemen dat werkgever de werknemer kan opdragen om incidenteel af te wijken van de afgesproken werktijden. Wel zal daarbij rekening gehouden worden met de persoonlijke omstandigheden van de werknemer. CNV Dienstenbond vindt dit soort afspraken niet horen bij de volwassen arbeidsverhoudingen, die Rabo pretendeert te hebben. De nadruk komt naar onze mening te veel bij de werkgever te liggen. Bovendien willen wij met Rabo studeren welke oplossingen tegemoet komen aan de wensen van zowel de medewerkers als van de Rabo. Door het grof wijzigen van dit artikel wordt al invulling gegeven aan de uitkomst van de studie en dat willen wij niet.

Tenslotte heeft Rabo helaas geen concreet percentage van een loonbod gedaan. Wel heeft zij aangegeven dat deze onder de 3% per jaar zal zijn. ( NB bij de Verzekerings-CAO is voor een CAO met een looptijd van 2,5 jaar 7,5% afgesproken). Maar Rabo wil hierbij ook iets merkwaardigs doen. Zij stelt zich op het standpunt dat variabele beloning ook structureel is. En zij wil het percentage loonsverhoging gedeeltelijk geven over het vaste loon en gedeeltelijk over het variabele loon ( bijvoorbeeld 1,5% over het salaris en 1,5% over het variabele loon). CNV Dienstenbond en haar collega-vakorganisaties hebben aangegeven dat 3% over het vaste loon hard is. Maar er kan niets van dit percentage afgaan om het variabele loon te verhogen. Rabo houdt vol dat het in totaal om een structurele verhoging gaat.

Kortom op 2 belangrijke punten zijn wij het grondig met elkaar oneens en met betrekking tot inzetbaarheid zijn wij het nog niet volledig eens. En over de punten beloningsdifferentiatie voor commerciële functies, wat te doen bij tijdelijke volledige arbeidsongeschiktheid, Sociaal Statuut en vereenvoudiging van de CAO hebben wij het nog niet gehad. Maar daar zitten ook grote verschillen tussen Rabo en vakorganisaties.

Kortom een impasse dreigt. Op 26 april 2007 praten wij weer verder. Nadrukkelijk wil CNV Dienstenbond u en uw collegas om een reactie vragen met betrekking tot de door Rabo ingebrachte punten. Praat er in ieder geval met uw collegas over. Wij hebben nodig dat u laat weten wat u en uw collegas hiervan vinden. Uw reacties en die van uw collegas kunt u sturen naar uw bestuurder Ike Wiersinga (i.wiersinga@remove-this.cnvdibo.nl).

Nog even dit. Juist nu hebben wij leden nodig. Laat uw collega weten wat de Rabo wil in deze CAO. Als zij dat anders willen kunnen zij lid worden van CNV Dienstenbond. Wij rekenen op u!!