Dienstenbond CNV

Nieuws

CAO-onderhandelingen EDS weer voortgezet!

24 april 2007
Categorie: algemeen nieuws dibo, nieuws homepagina dibo

Door: M.limmen

De cao-onderhandelingen bij EDS zijn uit de impasse waarin zij zich al enige tijd bevonden. Wij hebben onze zin gekregen; over de pensioenen worden in deze cao-onderhandelingen geen afspraken gemaakt. Maar met betrekking tot loon en andere cao-onderwerpen zijn we er nog lang niet uit.

Waar waren we ook alweer?
Zoals u weet, hebben de vakbonden op 3 april jl. een ledenvergadering gehouden. In deze vergadering hebben wij de stand van zaken met betrekking tot de werkgeversvoorstellen over de pensioenen aan u voorgelegd. Daarbij hebben wij verteld over een procedurevoorstel dat wij aan EDS hadden gedaan om uit de impasse te komen. Het gaat om een voorstel om een commissie, bestaande uit werkgevers- en werknemersvertegenwoordigers , op te richten. Deze commissie zou zich, los van de huidige cao-onderhandelingen, moeten buigen over de pensioenproblemen.

De vakbondsleden hebben in de vergadering unaniem hun steun uitgesproken voor het dit voorstel. Deze uitkomsten van de ledenvergadering hebben wij kort daarna aan de directie medegedeeld. Daarbij hebben wij kenbaar gemaakt dat wij hierover een open brief zouden gaan sturen aan EDS. Zover is het echter niet gekomen want enige tijd later accepteerde EDS ons procedurevoorstel. Daarbij geeft het bedrijf aan over het jaar 2007 geen hogere pensioenkosten voor haar rekening te willen nemen dan in het jaar 2006. Als CNV Dienstenbond nemen wij daar kennis van en meer ook niet. Wij zien dit als een voornemen van de kant van het bedrijf. Bij werknemers bestaan aan de andere kant ook voornemens ten aanzien van de ontwikkeling van de CAO bij EDS.

Toch een aparte pensioencommissie.
Desalniettemin is dit een verstandige beslissing van het bedrijf. Een beslissing die naar onze mening beter een half jaar eerder genomen had kunnen worden. Maar goed. De pensioen-problemen kunnen nu zonder voorwaarden vooraf en in alle rust besproken worden. Deze commissie zal naar verwachting in het najaar met een advies komen aan cao-partijen. Zodat we in de CAO 2008 eventueel hierover afspraken kunnen maken. Over de gang van zaken in deze commissie zult u als CNV-lid uiteraard op de hoogte worden gehouden. Namens het CNV zal collega Rob Korevaar zitting nemen in deze commissie. In de kadergroep zal de verdere insteek bij deze commissie besproken worden. CNV-leden die geĂŻnteresseerd zijn in deze materie zijn van harte welkom bij deze bijeenkomsten van de kadergroep. U kunt zich hiervoor opgeven bij Rob Korevaar op de bekende telefoonnummers / emailadressen.

Overige cao-onderwerpen.
Met het tijdelijke verdwijnen van het pensioenobstakel was de weg vrij om weer te praten over de andere cao-onderwerpen. Het werd al snel duidelijk dat er nog veel werk aan de winkel is.

Loon.

- Wij hebben onze looneis verhoogd van 2,5% naar 3%. Dit is in overeenstemming met het arbeidsvoorwaardenbeleid van vakbonden en ontwikkelingen bij de andere caos. EDS wil net als driekwart jaar geleden nog steeds de salarisgroeitabel flexibiliseren. Dat betekent dat EDS de bestaande MATRIX-systematiek wil afschaffen. In plaats daarvan wil EDS een systematiek invoeren, waarbij de loonsverhoging alleen gerelateerd wordt aan de prestaties. Dus niet meer van de relatieve schaalpositie. Dat betekent een grotere onzekerheid voor werknemers en daarom zijn wij daartegen. Overigens is het huidige loonbod van EDS voor werknemers die normaal presteren (minimaal)
1,25%. Daar werden wij in ieder geval niet vrolijk van.
- Verder hebben we nog een collectieve eenmalige uitkering van 300 euro voorgesteld. Maar dat heeft EDS direct van de hand gewezen.
- Daarnaast hebben wij voorgesteld dat werknemers maximaal twee jaar (below entry) onder hun schaal kunnen zitten.

Vakantiedagen.
EDS handhaaft de voorstellen mbt vakantiedagen. Dwz dat vakantietegoeden nog dit jaar moeten worden afgebouwd tot maximaal 10 werkdagen en dat vakantiedagen voortaan worden gewaar-deerd op basis van 0,44% ipv 0,5% van een jaarsalaris.

Arbeidsmarkttoeslag ex-ABN AMRO.
EDS wilde deze opnemen in het salaris, dat vonden wij een goed idee maar dan wel als de gridbepaling ten behoeve van de loonsverhoging hierdoor niet wijzigt. In reactie daarop wil EDS de arbeidsmarkttoeslag nu weer in drie jaar afschaffen. En daar zijn wij natuurlijk tegen.

Overige voorstellen.
EDS en vakbonden handhaven de overige voorstellen mbt NS-Jaarkaart/ arbeidsongeschiktheid /opleidingsbudgetten /stageplekken. Vakbonden komen nog terug op onderwerp van reiskosten-vergoeding. Voortaan worden de onderhandelingsrondes genotuleerd.

Vragen?
Op 2 mei as. onderhandelen wij weer verder. Als u in de tussentijd nog vragen heeft kunt u contact opnemen met uw bestuurder Maurice Limmen via M.limmen@remove-this.cnvdibo.nl of via telefoonnummer 023-5651052