Dienstenbond CNV

Nieuws

Stand van zaken Sociaal Plan Delta Lloyd

24 april 2007
Categorie: algemeen nieuws dibo, nieuws homepagina dibo

Door: b.degroot

Op 13 april jl. hebben wij u schriftelijk geïnformeerd over de stand van zaken in het Sociaal Plan overleg met Delta Lloyd. Vanwege de vele vragen en reacties die wij uit onze achterban ontvangen, hebben wij de behoefte om nadere tekst en uitleg te geven over het proces tot nu toe.

Wij kunnen ons goed voorstellen dat naar aanleiding van de recente berichtgeving de nodige onrust is ontstaan bij de medewerkers die getroffen worden door de reorganisaties Efficiency 2007 en Refresh. Delta Lloyd heeft vanaf het begin af aan in de voorlichting deze medewerkers voorgehouden dat het huidige Sociaal Plan 2005-2007 op deze reorganisaties toepasselijk zou zijn, ook al zouden zij pas na de afloop van de looptijd van dit Sociaal Plan (per 31 mei 2007) met functieverlies te maken krijgen. Nu is Delta Lloyd 180 graden gedraaid: men wil de personele gevolgen van deze reorganisaties opvangen door middel van een -nog met vakorganisaties overeen te komen- nieuw Sociaal Plan.

Wij ontvangen signalen waaruit blijkt dat Delta Lloyd het beeld oproept dat deze wending aan de vakorganisaties te wijten is. Dit beeld willen wij corrigeren. De zaak zit zo: Wij hebben in de ledenraadplegingen binnen de Zorgbedrijven van 12 en 13 maart jl. een duidelijk mandaat van de medewerkers meegekregen: Op een aantal punten vond onze achterban het huidige Sociaal Plan onvoldoende om de personele gevolgen Efficiency 2007 op te vangen. Onze leden verlangden dat wij hierover aanvullende afspraken zouden maken. Met deze lijst aan punten zijn wij het overleg met de Zorg-directie ingegaan. In dit overleg heeft Delta Lloyd ons laten weten niet bereid te zijn op deze punten aanvullende afspraken voor de Zorg-medewerkers te willen maken: als de vakorganisaties over deze aanvullingen wensten te praten, moest dit maar in de context van een geheel nieuw Sociaal Plan.

Feit is dat voor ons het mandaat uit de ledenraadplegingen centraal stond en staat. Delta Lloyd wilde daarover niet met ons verder praten, zelfs geen tegenbod doen. Wij stonden toen voor de keuze: óf we melden aan onze achterban dat Delta Lloyd niet met ons over de gewenste aanvullingen wil praten en we hebben een conflict, óf we gaan in op het voorstel van Delta Lloyd om op korte termijn een nieuw Sociaal Plan overeen te komen en proberen langs die weg de gewenste aanvullingen te realiseren.

Wij hebben gemeend dat de belangen van de medewerkers het meeste gediend zijn met de tweede optie. Daarbij heeft ook een rol gespeeld dat de tijdsplanning van Efficiency 2007 meer en meer richting de einddatum van het huidige Sociaal Plan verschuift en we, als de onderhandelingen voorspoedig verlopen, met een nieuw Sociaal Plan rond kunnen zijn voordat de eerste medewerkers boventallig worden.

Hedenmorgen hebben wij voor het eerst met Delta Lloyd over een nieuw Sociaal Plan gesproken. Delta Lloyd heeft daarbij schriftelijk aangegeven welke uitgangspunten zij in een nieuw Sociaal Plan willen hanteren. Deze voorstellen van Delta Lloyd waren voor ons uitermate teleurstellend. De kloof tussen onze inzet en de inzet van Delta Lloyd is zo groot, dat wij in hun stuk geen aanleiding zagen om de onderhandelingen te starten.

De huidige stand van zaken is dat wij Delta Lloyd hebben verzocht zich te bezinnen op hun inzet en ons in het komende overleg van 23 april a.s. een voorstel te doen dat een verdere onderhandeling mogelijk maakt.

Wij zetten alles op alles om op de kortst mogelijke termijn een goede en sociale regeling af te spreken, waardoor er een einde kan komen aan de onzekerheid van de betrokken medewerkers. Wij hebben Delta Lloyd duidelijk gemaakt dat wij van hen hetzelfde verwachten.

Wij houden u op de hoogte.

Voor vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen met bestuurder Bernard Jan de Groot 010-2651111, e-mail
b.degroot@remove-this.cnvdibo.nl