Dienstenbond CNV

Nieuws

De 2e ronde CAO-Overleg AZL: Pensioen en Verlofdagen

24 april 2007
Categorie: algemeen nieuws dibo, nieuws homepagina dibo

Door: n.poelgeest

Afgelopen donderdag, 19 april 2007, zijn uw werkgever en vakorganisaties weer bij elkaar geweest om te praten over een nieuwe CAO-AZL. De bijeenkomst stond in het teken van de pensioendiscussie. Daarnaast hebben we gesproken over het omzetten van verlofdagen in geld. Een voorstellenbrief van werkgever hebben we overigens nog niet ontvangen.

Pensioenen
Ter voorbereiding op de discussie hebben wij een presentatie gehad van de ALM-studie.
Omdat een aantal jaren geleden is afgesproken dat iedereen per 1 januari 2008 de volledige pensioenpremie (dus met de verlaagde premiefranchise) zou moeten betalen, tenzij de financiële positie van het pensioenfonds aanleiding geeft tot premiereductie, is het noodzakelijk inzicht te krijgen in de korte en lange termijn mogelijkheden en onmogelijkheden van het pensioenfonds. Op basis van dat inzicht kan dan vastgesteld worden welke premie in de toekomst betaald moet worden. De werkgever heeft vervolgens zijn voorstel op dit punt mondeling toegelicht. Het voorstel komt neer op: § Invoering van gliding scale
§ Maar met minimum van 16% (start en bodem)
§ Hetgeen in een jaar teveel aan premie wordt betaald, als de reële premie onder de 16% ligt, zal worden ingezet voor risicodemping. Dus als in enig jaar de kosten hoger zijn, is het niet zo dat de medewerkers meteen meer premie moeten betalen volgens gliding scale, maar wordt er eerst geput uit de dempingsput.
§ Verdeling van 2/3 werkgever en 1/3 werknemerspremie (deze verdeling is nu nog niet vastgelegd, al het meerdere zou daardoor neerkomen op werknemer)
Vakorganisaties hebben nog niet inhoudelijk op dit voorstel gereageerd. Behalve dan dat we hebben aangegeven dat een echte gliding scale ook tot het absolute minimum zou moeten kunnen. Echter, dan krijg je wel dat de pensioenpremie van jaar tot jaar flink kan fluctueren wat je als medewerker flink kan merken aan je netto-loon.

Total cash
Uw werkgever heeft weer aangegeven dat zij graag naar een systeem willen waarbij vakantiedagen worden omgezet in geld en waarbij je vervolgens weer dagen kunt kopen of verkopen. Ook de leeftijdsdagen wil hij hierbij betrekken. Werkgever heeft hiervoor nog geen voorstel op papier gezet daar het de discussie wellicht teveel zou belemmeren. Om hierover te praten moet je buiten de kaders kunnen kijken. Wij hebben aangegeven dat wij best over het onderwerp willen praten. Er zijn inmiddels al CAOs waarbij bijvoorbeeld de leeftijdsdagen zijn omgezet in geld. Daar kleven echter ook weer (administratieve) nadelen aan. Wat ons betreft moeten we wel een aantal randvoorwaarden afspreken. Namelijk:
§ Medewerkers moeten ook echt in de gelegenheid worden gesteld hun verlofdagen op te nemen.
§ Er moet een eerlijke omrekening plaatsvinden waarbij ook rekening wordt gehouden met perspectief
§ Discussie kan alleen gevoerd worden in breder perspectief/verband. Wij willen dat er dan ook gesproken wordt over een levensfasegericht personeelsbeleid. Hoe kan je werk en privé goed combineren, hoe blijf je inzetbaar voor het bedrijf en daarbuiten. Ook de werkgever heeft hier gezien het toekomstperspectief van ontgroening, vergrijzing, schaarste op de arbeidsmarkt (zeker voor hoger opgeleiden) ook alle belang bij.
Maar werkgevers ideeën over een total cash systeem gaan nog verder: ook jaarlijkse uitkeringen en vakantiegeld zou moeten worden verdisconteerd in het maandloon. Of dit een begaanbare weg is, mede in het licht gezien van de arbeidsvoorwaarden bij ING, is nog maar zeer de vraag.

Wij hebben nu afgesproken dat wij 2 mei verder praten over bovenstaande twee onderwerpen.
Wat betreft pensioenen zullen wij komen met een formele reactie op hetgeen door werkgever wordt voorgesteld.
Ten aanzien van levensfasegericht personeelsbeleid hebben we afgesproken dit onderwerp verder uit te diepen.

Wij houden u op de hoogte. Heeft u vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze info? Neem dan contact op met Harrie Reumkens of uw bestuurder, Neoletta Poelgeest via:035-6460580 of n.poelgeest@remove-this.cnvdibo.nl