Gemeente Capelle a/d IJssel

Enorme daling aantal bijstandsklanten

De afdeling Sociale Zaken van de gemeente Capelle aan den IJssel realiseerde in 2006 een daling van het aantal bijstandsgerechtigden van 15,3%. Hiermee eindigde Capelle op de 3^e plaats in de top 10 gemeenten met meer dan 60.000 inwoners. Alleen Schiedam en Roosendaal moest de gemeente Capelle aan den IJssel voor zich laten. Gemiddeld daalde het aantal bijstandsklanten in Nederland met 8,05%. Eind 2006 had Capelle aan den IJssel 1759 inwoners met een bijstandsuitkering in haar bestand.

Natuurlijk speelt de gunstige arbeidsmarkt een rol bij het aan het werk helpen van bijstandsgerechtigden, maar de daling van het aantal bijstandsgerechtigden heeft met meer zaken te maken: de inzet van de medewerkers van de afdeling Sociale Zaken, de aanpak van fraude en de invoering van het instrument loonkostensubsidie aan werkgevers. Het doel van deze subsidie is het voor werkgevers aantrekkelijker te maken om een werkzoekende met een bijstandsuitkering in dienst te nemen. De loonkostensubsidie kan oplopen tot 12.000,- voor één jaar, afhankelijk van de afstand tot de arbeidsmarkt van de persoon die in dienst genomen wordt. Voor veel werkzoekenden is de loonkostensubsidie net even dat extra duwtje in de goede richting om een plek op de arbeidsmarkt te veroveren. In 2006 zijn bijna 300 Capelse bijstandsgerechtigden op deze manier aan het werk gegaan.

De gemeente Capelle aan den IJssel is blij met het resultaat van ruim
15 procent daling van de bijstandsgerechtigden. Dit geeft aan dat de Capelse aanpak werkt. Hiermee zijn alle partijen geholpen.