Gemeente Capelle a/d IJssel

Nieuwe bezinningsruimte op historische begraafplaats

De begraafplaats aan de Nijverheidsstraat

Op de oude begraafplaats aan de Nijverheidstraat in Capelle is een splinternieuw voorzieningengebouw verrezen. Dit gebouw, dat dienst zal doen bij de jaarlijkse Dodenherdenking op 4 mei, wordt op zaterdag 28 april om 11.00 uur officieel geopend door wethouder Hans Jacobs en mr. Simon de Stigter, voorzitter van de Van Cappellen Stichting.

Het gebouw, een ontwerp van de architect Jan Weeda, krijgt naast de rol op 4 mei, vooral ook een functie als tentoonstellingsruimte. Met de tentoonstellingen wordt de begraafplaats nog meer een oord voor bezinning, zo verwachten de initiatiefnemers.

Twee tentoonstellingen

Met de opening van die nieuwbouw worden tegelijk twee exposities geopend. Ontwerpster Heleanne van Andel toont een overzicht van vijftien jaar grafmonumenten van haar hand in steen en brons. Van Andel specialiseerde zich in haar academietijd in Engeland in het letterbeitelen. En wie langs haar werkplaats aan de Capelse Dorpsstraat komt, hoort en ziet daar nog dagelijks de resultaten van.

CeKaBe Keramiek maakt al bijna twintig jaar urnen en gedenktekens van keramiek. Door ook andere materialen toe te passen, ontstaan combinaties met natuursteen, halfedelstenen, metaal en glas. Doordat het pottenbakkersatelier uitsluitend keramische gedenktekens vervaardigt, is hiermee grote ervaring opgedaan. In de expositie is die deskundigheid duidelijk terug te vinden.

Exact honderd jaar

De historie van de begraafplaats voert terug tot de ingebruikname in
1874. Tweemaal breidde men het terrein uit totdat het exact honderd jaren later definitief werd gesloten. Het terrein was toen allang te klein en een nieuwe begraafplaats werd aangelegd in de wijk Schollevaar.

De oude begraafplaats heeft ook nog bijna plaats moeten maken voor een tweede waterkering in de Hollandsche IJssel, maar zover is het niet gekomen. In 1989 besloot de gemeenteraad van Capelle dat de jaarlijkse dodenherdenking op 4 mei voortaan hier zou worden gehouden.

De oude begraafplaats aan de Nijverheidstraat is een beschermd gemeentelijk monument. Officieel wordt de plaats als volgt beschreven: Waardevol als rustgevend en groen element in sterk veranderde omgeving. Van lokaal historisch belang als oude begraafplaats, meerwaarde door aanwezigheid van enkele fraaie grafmonumenten uit het begin van de vorige eeuw. De bescherming betekent dat voor elke verandering, zoals het wijzigen van het uiterlijk van grafstenen en het plaatsen van nieuwe stenen, een monumentenvergunning nodig is. Nadere informatie hierover is verkrijgbaar bij de gemeente Capelle aan den IJssel telefoon 284 86 88.