Deelgemeente Charlois Rotterdam

Deelgemeentepagina 25 april 2007

In pdf (3,4 Mb) en in tekst


* Besluiten dagelijks bestuur

* Aanvraag sloopvergunning

* Aanvraag kapvergunning

* Maandag 30 april gesloten

* Vaderweek: Praten over vaderschap

* Koninginnedag in Charlois

* Veiligheidsindex 2006: Charlois iets veiliger
* Laatste Pendrecht Monologen

* Kruising Putselaan/Maashaven O.z. negen dagen afgesloten
* Vervangend vervoer tramlijn 2

* Vuilnisman komt een dagje later

* Activiteiten TOS in de meivakantie

---

Besluiten Dagelijks Bestuur

Besluiten die het dagelijks bestuur van de deelgemeente Charlois neemt, kunnen ook anderen dan de direct belanghebbenden aangaan. De Algemene Wet Bestuursrecht en diverse andere wetten en verordeningen geven belanghebbenden de mogelijkheid om een gemotiveerd bezwaar/beroepschrift in te dienen bij het dagelijks bestuur of bij een andere in de desbetreffende wet genoemde instantie. Dit dient te gebeuren binnen zes weken, gerekend vanaf de dag na bekendmaking van het besluit.

Nadere inlichtingen over het desbetreffend besluit, onder andere over de precieze datum van bekendmaking, kunt u verkrijgen bij de deelgemeentesecretarie, Boerhaavestraat 11. Tel. 410 74 10. Daar kunt u tevens meer informatie krijgen over de wettelijke mogelijkheden tot indiening van een bezwaar/beroepschrift.

Diegenen die van mening zijn dat de onmiddellijke uitvoering van een besluit niet dient plaats te hebben, kunnen -naast het indienen van een bezwaarschrift- een voorlopige voorziening aanvragen bij de Voorzieningenrechter van de sector Bestuursrecht, Postbus 50951, 3007 BM Rotterdam. Stuur een afschrift van het besluit waarvoor u een voorziening vraagt evenals een afschrift van het door u ingediende beroepschrift mee met uw verzoek.

Onderstaand vindt u een opsomming van besluiten waarbij belangen van derden betrokken kunnen zijn.

Het dagelijks bestuur heeft in de afgelopen periode onderstaande besluiten genomen:

Algemene Plaatselijke Verordening:

Vergunning verleend:

1. aan het bestuur van Stichting Recreatiegebouw Rotterdam-Charlois voor het organiseren van een bowlstoernooi op vrijdag 20 april 2007 van 9.00 tot 16.00 uur en het geven van een concert door het Rotterdams Symfonisch Blaasorkest op 21 april 2007 van 19.30 tot 24.00 uur, beide in het gebouw De Schalmei aan de Krabbendijkestraat 520 (besluit 18 april 2007);
2. aan Turks Huis, Pendrecht, voor het plaatsen van een tent (2 x 5 m.) het plaatsen van een podium, het houden van een barbecue, het gebruiken van een geluidsinstallatie in de Oosterlandstraat en het afsluiten van de Oosterlandstraat op zondag 22 april 2007 van 13.00 tot 20.00 uur i.v.m. een Internationaal Kinderfeest (besluit 19 april 2007).

De besluiten worden ook gepubliceerd op de website van de deelgemeente: www.charlois.rotterdam.nl . U vindt ze onder het menu Actueel - Bekendmakingen. U kunt daar ook de besluiten van eerder datum raadplegen (tot ca. 6 weken terug).

Aanvraag sloopvergunning

Het dagelijks bestuur van de deelgemeente Charlois maakt in het kader van art. 41 van de Woningwet bekend dat de volgende aanvraag voor een sloopvergunning is ingediend:


1. voor het slopen van een schuur, Dordtselaan 51A

Bovengenoemd plan moet nog volledig worden beoordeeld.

Informatie over de voortgang van bovengenoemd plan kan worden verkregen bij het Secretariaat Bouwtoezicht, Galvanistraat 15, tel. 489 49 66, 489 55 88 of 489 64 37.

Rotterdam, 25 april 2007

Namens het dagelijks bestuur van de deelgemeente Charlois,

H. Goedhart

Directeur dS+V

Aanvraag kapvergunning

In het kader van art. 4.4.6 van de Algemene Plaatselijke Verordening maakt het dagelijks bestuur van de deelgemeente Charlois bekend dat de volgende aanvraag voor een kapvergunning is ingediend:


1. voor het kappen van 4 esdoorns, 1 es en 1 conifeer, alsmede 1 stobbe en 15 m2 sierbeplanting staande langs de Katendrechtse Lagedijk, de De Buijserlaan en de Ebenhaëzerstraat (Carnissedriehoek) i.v.m. de herinrichting van de Carnissedriehoek.

Bovenstaande aanvraag ligt tot en met woensdag 9 mei 2007 ter inzage ter secretarie van de deelgemeente Charlois, Boerhaavestraat 11 (Afdeling Centrale Ondersteuning Wijkzaken).


---

Maandag 30 april gesloten

Het deelgemeentekantoor, Boerhaavestraat 11, is op Koninginnedag, maandag 30 april aanstaande, de gehele dag gesloten.


---

Vaderweek:

Praten over vaderschap

Zon 25 vaders kwamen woensdagochtend 18 april samen in een leslokaal van basisschool De Toermalijn aan de Keyenburg in Zuidwijk. In het kader van de Rotterdamse Vaderweek ging Lionel Martijn, die als dagelijks bestuurder onder meer opvoedingsondersteuning in zijn portefeuille heeft, met vaders in gesprek over de opvoeding van hun kinderen.

De deelgemeente wil de betrokkenheid van vaders bij de opvoeding stimuleren. Daarom deed Lionel Martijn, zelf ook vader, enthousiast mee aan de Vaderweek door voor vaders van leerlingen van de Toermalijn een themabijeenkomst te houden.

Aanvankelijk waren we wel bezorgd: zouden er wel vaders komen? Maar de opkomst was goed. Deels waren het mannen die in ploegendienst werken en dus de gelegenheid hadden om woensdagochtend op school te komen. Verder had een aantal vaders speciaal vrij genomen om erbij te zijn, vertelt hij.

Doel van de ochtend was om stil te staan bij de rol van vaders in het gezin. We praatten rond drie themas: vader als vriend, vader als opvoeder en vader als vrijwilliger.

Bij het onderwerp vader als vriend ging het vooral over wat voor leuke dingen je allemaal met je kind kunt ondernemen, ook als je een drukke baan hebt. Eén vader vertelde bijvoorbeeld dat hij veel werkte. Toen hij zag dat zijn zoontje meer naar zijn zwager toetrok dan naar hem zelf, was hij een beetje jaloers. Totdat hij inzag dat dit was, omdat zijn zwager veel met de kinderen speelde. Hij vertelde dat hij besefte dat een kind aandacht wil en ook tijd wil doorbrengen met zijn vader. Terwijl hij eerst dacht: werken doe ik ook voor mijn kind.

De rol van een vader als vriend kan overigens wel eens op gespannen voet staan met de rol als opvoeder. Want je moet als vader natuurlijk wel consequent zijn in de regels die je hanteert, je moet soms ook streng moet zijn.

En dat je je moet afvragen of de verwachtingen die je van je kind hebt wel realistisch zijn. Veel ouders willen een zo hoog mogelijke opleiding voor hun kind. Maar niet ieder kind wordt later arts of advocaat. Niet ieder kind kan naar Havo of VWO. Maar wel hebben alle kinderen talenten die je kunt stimuleren. Het is zaak te ontdekken wat die talenten zijn en je kinderen te steunen in het ontwikkelen daarvan.

Vrijwilligerswerk

Lionel Martijn: Bij het derde onderwerp vader als vrijwilliger- konden veel vaders zich eerst niet zoveel voorstellen. Maar ze hadden het wel over speelplekken in de wijk, die ze niet veilig genoeg vonden om hun jonge kinderen alleen te laten spelen. Toen heb ik gezegd: als je nu een rooster maakt, waarbij iedere vader een uurtje in de week bij de speelplek gaat staan, dan kunnen uw kinderen gewoon alle dagen veilig buiten spelen. Ook dat is vrijwilligerswerk!

Verder gaat de school maandelijks een klussendag organiseren, waarbij vaders kleine klusjes in en om school gaan oppakken. Vaders die vrijwilligerswerk doen, geven het goede voorbeeld aan hun kinderen: zij zien zo dat het niet allemaal om geld draait en dat je belangeloos iets kunt betekenen voor anderen. Dat het gaat om betrokkenheid.

De themabijeenkomst krijgt mede op verzoek van de vaders een vervolg in workshops over opvoeden.

Koninginnedag in Charlois

Aanstaande maandag, 30 april is het Koninginnedag. Op tal van plekken in de stad worden weer koninginnedagfeesten georganiseerd. Zo ook in de deelgemeente Charlois.

Blommenfesteijn Oud-Charlois

Natuurlijk is er het jaarlijkse Blommenfesteijn. Rondom de Oude Kerk, in het historisch hart van Oud-Charlois is het voor het dertiende jaar groot feest, met weer tal van activiteiten voor jong en oud.

Vanaf 9.00 uur kunt u terecht op de grote markt, met ongeveer 150 kramen, en op de Kindervrijmarkt. Voor kinderen is sowieso veel te doen. Modelbotenvereniging Neptunus laat de bootjes varen. Daarnaast zijn er diverse kinderattracties en organiseren Sport en Recreatie, Charlois Welzijn en Thuis Op Straat (TOS) activiteiten op de binnenplaats van het schoolplein. De kinderattracties beginnen in de loop van de ochtend.

Om 11.30 uur start op twee podia nabij de Charloise Kerksingel een gevarieerd muziekprogramma, met vele artiesten en dansgroepen.

Op het hoofdpodium start om 10.30 uur Harmonie Rotterdam Charlois. Daarna gaat hier om 12.15 het grote Meezingfeest van start, met Henry Gerritsen, Judith Peters en Marco Vos. En houdt u van Hazes, dan mag u daarna zanger Lesley Wiliams niet missen!

Om 15.00 uur wordt de Spelt van Verdienste van Stichting Blommenfesteijn uitgereikt aan diverse personen, waarna vast en zeker de voetjes van de vloer gaan bij dansspektakel Wicked by Nature en bij de slotact Dance Delicious. DJ Henry on Tour vult de gehele dag de gaatjes met plaatjes.

Maar ook op het tweede podium is genoeg te beleven. Achtereenvolgens treden hier vanaf 11.30 uur The Real Bonzana Linedancers, It Takes Two, Duo Free Lance, rapper Pijnstiller, dansgroep Latin Showdance Salsalydia en dansgroep Canela en zanger John Devos & The Triple L. Dancers op. Jay-Dee Entertainment verzorgt hier de rest van het muzikale programma.

Bij het hoofdpodium kunt u s middags meezingen, maar zingen kan ook in de Oude Kerk tussen 16.00 en 17.00 uur. Dominee Van de Graaf organiseert daar een samenzang met Oud Hollandse liederen.

Zuidwijk

Evenals vorig jaar zijn er weer Koninginnedagfestiviteiten en een vrijmarkt rond Lokaal Cultuur Centrum Larenkamp, Slinge 303 in Zuidwijk.

Om 9.55 uur worden de klokken geluid, waarna een scoutinggroep de vlaggen hijst. Daarna wordt het aanwezige publiek getrakteerd op koffie/thee met een krentenbol.

Om 10.30 uur start het muzikale programma, waarbij afwisselend een band en een zanger/entertainer optreden. Ook zijn er voor de kleinsten onder de bezoekers een draaimolen en springkussen. Daarnaast is voor de deur van de Larenkamp de kleedjesmarkt voor de jeugd. Natuurlijk is er een bar met terras om alles van dichtbij mee te beleven.

Volwassenen kunnen voor hun vrijmarkt terecht in de straten Hietkamp en Larenkamp en op het parkeerterrein tussen de Hietkampflat en de Larenkamp. Vanaf 7.00 uur kan men daar de aan te bieden spullen uitstallen. Een vergunning is niet nodig. Reserveren is ook niet nodig; u moet alleen op tijd aanwezig zijn want vol is vol. De vrijmarkt start om 9.00 uur.

Het feest in Zuidwijk eindigt omstreek 16.00 uur.

Heijplaat

Ook Heijplaat bruist op maandag 30 april van de Koninginnedagactiviteiten.

Buurtvereniging Heijplaat organiseert op maandagochtend van 9.00 tot 13.30 uur een Koninginnedagfeest op het terrein van speeltuinvereniging t Doolhof aan de Karimunstraat 24. Vanaf het Rondoplein gaat het in optocht naar de speeltuin, waar kinderspelen worden georganiseerd. Ook worden ballonnen opgelaten.

Voetbalvereniging RDM houdt op haar terrein aan de Arie den Toomweg van 9.00 tot 19.00 uur een Koninginnedagmarkt.

En als besluit van deze feestelijke dag organiseert de Culturele Commissie Heijplaat van 18.00 uur tot 18.45 uur een rondgang door de wijk Heijplaat onder muzikale begeleiding van muziekvereniging Dockyard.

Carnisse

Op het Amelandseplein wordt op maandag 30 april van 8.00 tot 18.00 uur een vrijmarkt en kinderspelen georganiseerd.

Veiligheidsindex 2006:

Charlois iets veiliger

In de gemeentelijke Veiligheidsindex, die op 18 april werd gepresenteerd, scoort Charlois weer beter dan het jaar daarvoor: een 5,8 tegen een 5,4 in 2005. Hiermee wordt de stijgende lijn van de afgelopen jaren voortgezet. Telde Charlois in de index van 2005 nog vier probleemwijken; in 2006 zijn dit er twee minder. Natuurlijk streeft de deelgemeente ernaar dat er op termijn geen probleemwijken meer zijn. De maatregelen die de afgelopen jaren zijn getroffen om Charlois veiliger te maken, zullen dan ook waar mogelijk en nodig worden geïntensiveerd en uitgebreid.

Vorige week woensdag presenteerde het gemeentebestuur de jaarlijkse Veiligheidsindex. Hieruit blijkt dat Rotterdam het afgelopen jaar veiliger is geworden. Was de stadsbrede veiligheidsindex in 2005 nog een 6,9; nu is het een 7,2. Er zijn geen onveilige wijken meer en ook het aantal probleemwijken is gedaald.

Jaarlijks meet de gemeente Rotterdam de veiligheidssituatie in de stad aan de hand van de Veiligheidsindex. Alle 62 wijken krijgen een cijfer, variërend van 1 tot 10. Dit cijfer is een samenvoeging van de gegevens van politie en gemeentelijke diensten en de mening van 12.250 Rotterdammers over de veiligheid in hun wijk. Het gaat dan over zaken als diefstal, drugsoverlast, geweld, inbraak, overlast, vandalisme, schoon en heel en verkeer Het is de zesde keer dat de veiligheidssituatie in Rotterdam op deze manier is gemeten.

Charlois

Van de acht Charloise wijken hebben er twee het predikaat veilig. Heijplaat scoort in de index een 8,4, ten opzichte van een 7,5 in 2005. En Wielewaal is van een 8,5 zelfs naar een 9,2 gegaan. Beide wijken zijn er dus, zowel op basis van criminaliteitscijfers als naar de mening van de bewoners, veiliger op geworden.

Op basis van het indexcijfer is de wijk Zuidwijk met een 6,8 in 2006 en een 6,7 in 2005- een aandachtswijk. Ook Carnisse blijft stabiel: zowel in 2005 als 2006 is het indexcijfer voor deze wijk een 5,8 waarmee het overigens wel een van de drie bedreigde wijken is.

Datzelfde geldt voor Oud Charlois en Tarwewijk. Deze twee wijken kregen overigens in 2005 op basis van de veiligheidsindex het predikaat probleemwijk mee, met respectievelijk een 4,6 en 4,5. In 2006 zijn de indexcijfers gestegen naar 5,7 (Oud-Charlois) en 5,3 (Tarwewijk). In de Tarwewijk is sprake van een afname van geweld, drugsoverlast en inbraak. Wel is vaker sprake van overlast (o.a. burengerucht). Ook in Oud-Charlois is sprake van minder geweld, overlast en inbraak. Wel is er een toename van vandalisme. Opvallend is dat de tevredenheid van bewoners met hun wijk sterk is toegenomen: 73% van de ondervraagden geeft nu aan tevreden te zijn, tegen 64% in 2005.

Charlois telt nu nog twee probleemwijken: Pendrecht en Zuidplein. Voor beide wijken is het indexcijfer gezakt. Voor Pendrecht van een 4,9 naar een 4,7 en voor Zuidplein van een 4,9 naar een 4,4. In Pendrecht gaat het vooral om een toename van het aantal inbraken, terwijl op dit moment ook sprake is van een verslechtering op andere fronten.

Om hier verbetering in te brengen zal vooral het beheer in sloopgebieden worden verstart. Daarnaast wordt nog meer opgetreden tegen overlast door jongeren.

Ook Zuidplein daalde in de index. Hier is vooral sprake van een toename van vandalisme en drugsoverlast. Hier zal de overlast door samenscholende jongeren de komende tijd hard worden aangepakt. Ook moet door extra schoonmaakploegen, cameratoezicht vanaf juli 2007 en meer inzet van de politie het tij gekeerd worden.

Laatste Pendrecht Monologen

De afgelopen weken werden de Pendrecht Monologen maar liefst tweemaal voor het laatst opgevoerd: op vrijdagavond 13 april voor het laatst in Pendrecht én op donderdagmiddag 19 april écht voor de allerlaatste keer, en wel in de Burgerzaal van het stadhuis, voor een publiek van rond de zestig genodigden.

Nog éénmaal kon men genieten van deze bijzondere, ontroerende, soms humoristische en zeer herkenbare monologen, opgevoerd door oudere bewoners van Pendrecht. In het afgelopen jaar waren de Pendrecht Monologen maar liefst ruim veertig keer te zien, menigmaal in de wijk Pendrecht zelf, maar ook daarbuiten. Op dit moment wordt hard gerepeteerd voor het vervolg: de Pendrecht Dialogen, eenakters over het samenleven van nu waarin jongere en oudere wijkbewoners samen op zoek gaan naar raakvlakken naast de verschillen.

Kruising Putselaan/Maashaven O.z. negen dagen afgesloten

Vanaf vrijdagnacht 27 april tot en met zondagnacht 6 mei 2007 (meivakantie) is het kruispunt Putselaan / Maashaven O.z. en de noordelijke rijbaan van de Putselaan tot aan het kruispunt Putselaan / Pretorialaan afgesloten voor het auto- en fietsverkeer. Overdag en s nachts wordt onder meer gewerkt aan de trambaan.

Om het spoor te kunnen verwijderen moet het kruispunt Putselaan / Maashaven O.z. dicht voor het verkeer. Het asfalt en de betonconstructie (van de trambaan) worden verwijderd. Vervolgens legt men een nieuwe trambaan aan en wordt het kruispunt opnieuw geasfalteerd. Maandagochtend 7 mei is het kruispunt weer toegankelijk voor het verkeer. Omdat de verkeerslichten dan nog niet werken wordt het verkeer over één rijbaan geleid.

Omleidingen

Alleen vanuit de Brielselaan is het in voorkomende gevallen voor het auto- en fietsverkeer mogelijk om via het kruispunt rechtsaf de Dordtselaan in te rijden. Omleidingen staan met gele borden aangegeven. Tramlijn 2 rijdt niet in deze periode. Wel rijdt er een pendeltram vanuit Charlois naar metrostation Maashaven. Vanaf of naar IJsselmonde wordt een pendelbus ingezet. Tram 20 rijdt gedurende deze periode via Hillevliet en Putselaan.

Vervangend vervoer tramlijn 2

Wegens werkzaamheden aan de Putselaan rijden in de meivakantie van zaterdag 28 april t/m zondag 6 mei de tramlijnen 2, 20 en 25 een omleiding. De RET zorgt voor vervangend vervoer.

Tramlijn 2: rijdt niet. Tussen IJsselmonde (Groene Tuin) halte Randweg IJsselmonde (bus) en tussen Charlois metrostation Maashaven Charlois (tram) wordt een pendeldienst gereden.

Tramlijn 20: tramlijn 20 rijdt via de Randweg, Hillevliet en rechtsaf Putselaan richting Laan op Zuid. Dit geldt voor zowel de heenweg als de terugweg.

Tramlijn 25: rijdt de normale route. Op Koninginnedag rijdt tramlijn 25 dezelfde omleiding als tramlijn 20.

Voor vragen en meer informatie over het vervangend vervoer tijdens de werkzaamheden kunt u contact opnemen met RET Klantenreacties: 0800 6061 of mailen naar: klantenreacties@ret.nl.

Voor verdere informatie kunt u kijken op www.ret.nl

Vuilnisman komt dagje later

Koninginnedag, Hemelvaartsdag en tweede pinksterdag zijn voor de vuilnisman ook vrije dagen. Roteb haalt daarom op maandag 30 april, donderdag 17 mei en maandag 28 mei geen huisvuil op. In plaats daarvan komt de vuilnisman op dinsdag 1 mei, vrijdag 19 mei en dinsdag 29 mei. Een dag later dus!

Bewoners moeten hun huisvuil ditmaal vroeger buiten moeten zetten, namelijk al vanaf 06.30 uur. Dat geldt ook voor de mensen waarbij de vuilnisman altijd op dinsdag, donderdag of vrijdag komt.

Activiteiten TOS in de meivakantie

Thuis Op Straat (TOS) organiseert in de meivakantie diverse activiteiten

Op zondag 29 april van 13.30 tot-16.30 uur wordt op het Avontureneiland in het Zuiderpark de vierweekse kanocursus afgesloten. Daarnaast is er vanaf 14.30 uur een acrobatiek-act - Gi Jo- en kunnen kinderen meedoen aan allerlei sport- en spelactiviteiten, of lekker spelen op het Avontureneiland.

Dinsdag 1 mei staat speciaal voor alle bewoners van buurtpleintjes en een aantal kinderen van de sportpleinen een tochtje naar het Clarabos op het programma (van 13.30-17.00 uur) voor kinderen groep 1 t/m 4 en hun ouders. Er wordt een spellencircuit uitgezet en er is een voorstelling. Er rijdt een bus van en naar het Clarabos (vertrek vanaf de parkeerplaats bij de Aldi in Pendrecht en bij de Larenkamp in Zuidwijk). Van te voren aanmelden is verplicht.

Op woensdag 2 mei organiseert TOS op Playground Hijkerveld in Pendrecht van 14.00-17.00 uur een leuke middag voor kinderen vanaf 4 jaar en hun ouders. Met een grote waterglijbaan, allerlei spelletjes en een barbecue. Opgeven is niet nodig.

Op woensdagmiddag 2 mei wordt van 14.00 tot 17.00 uur een evenement op het Gouwplein (Oud-Charlois) gehouden. Er komt een skelterbaan, luchtkussen en diverse sport- en spelactiviteiten. De buurtbewoners zorgen voor een hapje en een drankje.

Donderdag 3 mei van 13.30-17.00 uur organiseert TOS speciaal voor alle bewoners van buurtpleintjes en een aantal kinderen van de sportpleinen een avontuurlijke survivalmiddag in het Zuiderpark. De middag is bedoeld voor kinderen groep 5 t/m 8 en ouders. Er rijdt een bus van en naar het Zuiderpark vertrek vanaf de parkeerplaats bij de Aldi in Pendrecht en bij de Larenkamp in Zuidwijk. Van te voren aanmelden is verplicht.

Alle activiteiten van Thuis Op Straat zijn gratis.

Meer informatie: Kitty Kalkman 06-51328580, Lucia van den Berg 06-22374218 of Marcel de Jong 06-10917655, of op de TOS-kantoren op de Harkulo 14 en 52