Deelgemeente Charlois Rotterdam


Vaderweek: Praten over vaderschap

Lionel Martijn ging op 18 april met vaders in gesprek over hun rol als vader. Zon 25 vaders kwamen woensdagochtend 18 april samen in een leslokaal van basisschool De Toermalijn aan de Keyenburg in Zuidwijk.

In het kader van de Rotterdamse Vaderweek ging Lionel Martijn, die als dagelijks bestuurder onder meer opvoedingsondersteuning in zijn portefeuille heeft, met vaders in gesprek over de opvoeding van hun kinderen.

De deelgemeente wil de betrokkenheid van vaders bij de opvoeding stimuleren. Daarom deed Lionel Martijn, zelf ook vader, enthousiast mee aan de Vaderweek door voor vaders van leerlingen van de Toermalijn een themabijeenkomst te houden.

Aanvankelijk waren we wel bezorgd: zouden er wel vaders komen? Maar de opkomst was goed. Deels waren het mannen die in ploegendienst werken en dus de gelegenheid hadden om woensdagochtend op school te komen. Verder had een aantal vaders speciaal vrij genomen om erbij te zijn, vertelt hij.

Doel van de ochtend was om stil te staan bij de rol van vaders in het gezin. We praatten rond drie themas: vader als vriend, vader als opvoeder en vader als vrijwilliger.

Bij het onderwerp vader als vriend ging het vooral over wat voor leuke dingen je allemaal met je kind kunt ondernemen, ook als je een drukke baan hebt. Eén vader vertelde bijvoorbeeld dat hij veel werkte. Toen hij zag dat zijn zoontje meer naar zijn zwager toetrok dan naar hem zelf, was hij een beetje jaloers. Totdat hij inzag dat dit was, omdat zijn zwager veel met de kinderen speelde. Hij vertelde dat hij besefte dat een kind aandacht wil en ook tijd wil doorbrengen met zijn vader. Terwijl hij eerst dacht: werken doe ik ook voor mijn kind.

De rol van een vader als vriend kan overigens wel eens op gespannen voet staan met de rol als opvoeder. Want je moet als vader natuurlijk wel consequent zijn in de regels die je hanteert, je moet soms ook streng moet zijn.

En dat je je moet afvragen of de verwachtingen die je van je kind hebt wel realistisch zijn. Veel ouders willen een zo hoog mogelijke opleiding voor hun kind. Maar niet ieder kind wordt later arts of advocaat. Niet ieder kind kan naar Havo of VWO. Maar wel hebben alle kinderen talenten die je kunt stimuleren. Het is zaak te ontdekken wat die talenten zijn en je kinderen te steunen in het ontwikkelen daarvan.

Vrijwilligerswerk

Lionel Martijn: Bij het derde onderwerp vader als vrijwilliger- konden veel vaders zich eerst niet zoveel voorstellen. Maar ze hadden het wel over speelplekken in de wijk, die ze niet veilig genoeg vonden om hun jonge kinderen alleen te laten spelen. Toen heb ik gezegd: als je nu een rooster maakt, waarbij iedere vader een uurtje in de week bij de speelplek gaat staan, dan kunnen uw kinderen gewoon alle dagen veilig buiten spelen. Ook dat is vrijwilligerswerk!

Verder gaat de school maandelijks een klussendag organiseren, waarbij vaders kleine klusjes in en om school gaan oppakken. Vaders die vrijwilligerswerk doen, geven het goede voorbeeld aan hun kinderen: zij zien zo dat het niet allemaal om geld draait en dat je belangeloos iets kunt betekenen voor anderen. Dat het gaat om betrokkenheid.

De themabijeenkomst krijgt mede op verzoek van de vaders een vervolg in workshops over opvoeden.