Inspectie Werk en Inkomen

IWI: Veiligheidskeuring gevaarlijke machines volgens de regels

De certificatie-instellingen die volgens de 'EG-richtlijn machines' gevaarlijke apparaten certificeren, doen dit naar behoren. Tot dat oordeel komt de Inspectie Werk en Inkomen (IWI) in het vandaag gepubliceerde rapport 'Rondom machines. Certificering in het werkveld 'EG-richtlijn machines'. IWI ziet nog wel verbetermogelijkheden op het gebied van een sluitende keten van handhaving en toezicht.

IWI onderzocht organisaties die machines keuren die gevaarlijk kunnen zijn voor mensen die er mee werken. Het gaat onder meer om hoogwerkers, bouwliften, zaagmachines, spuitgietmachines en hefbruggen, maar ook om vuilniswagens met een perssysteem. Bij deze apparaten is er bijvoorbeeld gevaar voor vallen van grote hoogte of beknelling van ledematen.

De vraag was of de zes Notifying Bodies (NoBo's) die namens de minister van SZW veiligheidscertificaten voor zulke machines afgeven dat naar behoren doen. Het zijn commerciële bedrijven die ook een publieke taak hebben: het keuren van producten, systemen en personen en op basis daarvan al dan niet afgeven van een wettelijk verplicht certificaat.

De geïnterviewde marktpartijen vinden de NoBo's en hun inspecteurs deskundig in het uitvoeren van hun wettelijke taak. Ook houden de NoBo's zichzelf en hun klanten goed op de hoogte van actuele ontwikkelingen op het gebied van wet- en regelgeving.

Uit het onderzoek van IWI blijkt dat sommige NoBo's regelmatig afwezig zijn bij vertegenwoordigende overleggen. Dit kan een adequate informatie-uitwisseling met betrokken partijen over normen en interpretaties in de weg staan.

NoBo's melden onrechtmatigheden wel aan de opdrachtgever, maar niet altijd aan de Arbeidsinspectie (AI). De AI is verantwoordelijk voor de handhaving op het terrein van de professionele apparatuur. De VWA op het terrein van de consumentenapparatuur. Door de vervaging van de grens tussen deze soorten apparatuur kan het onduidelijk zijn welke organisatie verantwoordelijk is voor handhavingstaken.

Door de marktsituatie, de onderlinge verhoudingen tussen de NoBo's en de nalevingbereidheid in de sector is er nu geen sprake van een acuut risico voor arbeidsveiligheid van gebruikers van machines. Wanneer de NoBo's en de betrokken actoren van de rijksoverheid gezamenlijk tot een meer sluitende keten van handhaving en toezicht komen, dan zou het stelsel beter functioneren.

IWI onderzoekt hoe certificatie- en keuringsinstellingen op verschillende terreinen hun taak opvatten en uitvoeren, aan welke invloeden ze bloot staan en hoe ze daarmee omgaan. IWI beoogt inzicht te geven in het functioneren van het systeem van certificeren bij het bereiken van de doelen van de wetgever op het gebied van arbeidsomstandigheden.

Eerder onderzoek van IWI betrof de werkvelden deskundig toezichthouder asbestsloop, vakbekwaamheid vuurwerk, drukapparatuur, gasdeskundige tankschepen, springmeester, en kerndeskundige arbodienst.

persbericht IWI, 25 april 2007

Aan de informatie op deze site kunnen geen rechten worden ontleend.