Ingezonden persbericht


Persbericht

MALARIABESTRIJDING VRAAGT EXTRA INSPANNINGEN;

Morgen Afrika Malaria Dag

Minister Koenders bij Afrika Malaria Dag 2007

Loenen aan de Vecht, 24 april 2007

Elke dertig seconden sterft een kind aan malaria. Deze tropische infectieziekte is daarmee nog steeds één van de dodelijkste ziekten ter wereld. De Afrika Malaria Dag 2007 morgen stelt daarom de noodzaak centraal van extra inspanningen voor preventie en bestrijding van malaria. In dit kader organiseert de nieuwe organisatie Malaria no More! Netherlands morgen in Den Haag een interactieve persbijeenkomst met Minister voor Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders en Elizabeth Thabethe, Vice-minister voor Handel en Industrie van Zuid-Afrika.

Datum: woensdag 25 april 2007 - Locatie: Internationaal Perscentrum Nieuwspoort - Aanvang: 10.00

Ieder jaar sterven er meer dan 1 miljoen mensen aan malaria. Dat is des te schrijnender, omdat de ziekte goed te voorkomen én te behandelen is. Malaria komt vooral voor in Afrika bezuiden de Sahara en maakt met name slachtoffers onder kinderen: 90% van de dodelijke slachtoffers zijn jonger dan vijf jaar.

Malaria is een parasitaire infectieziekte die vooral wordt overgebracht door muskieten. De parasieten nestelen zich in de lever om zich daar verder te ontwikkelen. Van daaruit komen ze met allerlei afvalstoffen in het bloed. Dit kan uiteindelijk leiden tot verstopping van bloedvaten van vitale organen met alle gevolgen van dien. Malaria is lichamelijk een zware ziekte die onder meer gepaard gaat met hevige koortsaanvallen. Dagelijkse werkzaamheden zijn niet uit te voeren, wat ernstige gevolgen kan hebben voor gezin en werkomgeving.

Malaria is ook een economische ramp. In door malaria getroffen landen worden jaarlijks 300 tot 500 miljoen mensen ziek. Dit leidt tot verminderde economische productiviteit. Uitgaven voor preventie en medicijnen drukken het inkomen van gewone mensen. Door de negatieve sociaal-economische gevolgen zijn samenlevingen bovendien kwetsbaarder voor andere bedreigingen. De strijd tegen malaria is daarom een belangrijk onderdeel van de Millenniumdoelen, vastgelegd door de Verenigde Naties. (www.un.org/millenniumgoals) Malaria is goed te voorkomen door goede kleding, klamboes, insecticiden en chemoprofylaxe (pillen). Mits tijdig vastgesteld is malaria ook goed te behandelen. Ontwikkelingslanden hebben hiervoor echter te weinig middelen en kampen met een gebrekkige gezondheidszorg.

Afrika Malaria Dag 2007

In 2000 hebben leiders van 44 door malaria getroffen landen 25 april uitgeroepen tot Afrika Malaria Dag. Op initiatief van Malaria no More! Netherlands wordt deze dag dit jaar voor het eerst in Nederland gehouden. Malaria no More! Netherlands zet zich in voor bewustwording over malaria en voor de noodzakelijke inspanningen in de duurzame preventie en bestrijding van de ziekte. Zij wil dat doen met allerlei partijen en organisaties in de samenleving. Afrika Malaria Dag 2007 vormt de aftrap voor dit proces.

Partners bij de eerste Afrika Malaria Dag in Nederland zijn: het Nederlandse Rode Kruis, AMREF Flying Doctors, UNICEF Nederland, Memisa/Cordaid, het Koninklijk Instituut voor de Tropen, NCDO en Drive Against Malaria.

Programma

Op woensdag 25 april a.s. gaat Minister Bert Koenders voor Ontwikkelingssamenwerking in gesprek met Nederlandse en Afrikaanse organisaties over samenwerking voor preventie en bestrijding van malaria. Hoofdgasten zijn verder de Zuid-Afrikaanse Vice-minister voor Handel en Industrie Elizabeth Thabethe, vertegenwoordigers van Zuid-Afrikaanse en Nederlandse bedrijven waaronder de CEO van ExxonMobil en Fred Matser, initiator van Malaria no More! Netherlands. Op het programma staat ook een live-verbinding met Julia Samuëls die met "Drive Against Malaria" momenteel in Angola actief is.