Nederlanders kritisch over Oranjes

24.04.2007 / 12:22 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Sebes en van gelderen

Sebes en van gelderen

Nederlanders kritisch over Oranjes wat betreft financiën, politieke bemoeienis, het dubbele paspoort en Mabel

Dit blijkt uit een uitgebreide enqûete over de Oranjes die HP/De Tijd hield ter gelegenheid van Koninginnedag 2007 en die woensdag 25 april a.s. in het weekblad verschijnt. In dit ruim opgezette onderzoek, gehouden door Motivaction, werd een representatief deel van de Nederlandse bevolking ondervraagd.

De resultaten zijn spraakmakend. De Nederlanders staan achter de huidige monarchie (60,2%), maar de Oranjes kosten te veel en moeten zich minder bemoeien met politiek. Zo zegt 72% van alle Nederlanders dat het koningshuis te duur is. Onder jongeren is dat zelfs meer dan 83%.

HP/De Tijd concludeert dat de Oranje-gezindheid van de Nederlanders grenzen kent. Al te uitgesproken politieke bemoeienis van het koningshuis wordt niet gewaardeerd. Dat koningin Beatrix laat doorschemeren dat ze voorstander is van toetreding van Turkije tot de EU, valt bij een meerderheid (51%) niet goed. Nederlanders voelen ook wel voor beperking van de invloed van Beatrix: slechts 37% vindt dat de koningin de formateur en informateur van nieuwe kabinetten moet aanwijzen en maar 20% vindt het logisch dat de koningin voorzitter is van de Raad van State.

Andere opmerkelijke uitkomsten

-Ruim 62% van de Nederlanders vindt dat Willem-Alexander nog deze regeringsperiode de troon moet bestijgen.

-Een duidelijke meerderheid vindt dat Maxima haar Argentijnse nationaliteit moet opgeven (51 tegen 40%).

-De opvattingen over het privéleven van de Oranjes zijn opvallend liberaal. Zo zegt 73% van de ondervraagden dat de troonopvolger homoseksueel mag zijn. Volgens 62% mag de troonopvolger ook trouwen met iemand van hetzelfde geslacht en volgens 52% mag de troonopvolger trouwen met een moslim(a).

-Prinses Mabel krijgt als enige een onvoldoende van het Nederlandse volk als het aankomt op intelligentie en sympathie. Koningin Beatrix (rapportcijfer 8 voor intelligentie) en prinses Maxima (rapportcijfer 8,3 voor sympathie) scoren hier het hoogst.

Deze en vele andere resultaten zijn te lezen in een artikel dat HP/De Tijd deze week ter gelegenheid van Koninginnedag 2007 publiceert.

EMBARGO
Voor de informatie in dit persbericht geldt een embargo tot dinsdag 24 april 18.30 uur. Het hele artikel en bijbehorend onderzoek (incl. grafieken en tabellen) kunnen op aanvraag toegestuurd worden. HP/De Tijd verschijnt woensdag 25 april.

Voor interviewaanvragen met Henk Steenhuis, hoofdredacteur van HP/De Tijd, en voor meer informatie over het onderzoek kunt u contact opnemen met Paul Sebes van Sebes & Van Gelderen Literair Agentschap op 020 6160940 of sebes@sebes.nl