Gemeente Breda

Leerlingen plaatsen informatiekoker in Klimaatbosje Breda

Op woensdag 25 april gaan leerlingen van groep 4VWO-B van het Onze Lieve Vrouwe Lyceum uit Breda in het Klimaatbosje op de Grote Akker aan de Wolfslaardreef een koker aanbrengen met een bijzondere boodschap. Deze activiteit past in de themaweek klimaat van de leerlingen van het lyceum en is gericht op het terugdringen van kooldioxide (CO2).

De boodschap luidt:

Dit is een klimaatbosje. Deze bomen zijn op dit moment bezig CO2 te binden. Dat is hard nodig, want CO2-uitstoot is een belangrijke oorzaak van de klimaatverandering. De 12 provinciale landschappen en Landschapsbeheer Nederland werken hier aan de oplossing van het klimaatprobleem. En wat doet u?

De themaweek klimaat
Het aanbrengen van de koker is onderdeel van de themaweek klimaat die alle 4VWO-leerlingen de komende week houden. Op maandag 23 april bekijken alle deelnemende leerlingen de film An Inconvenient Truth van Al Gore en discussiëren zij over de eigen bijdragen aan het klimaatprobleem. Op woensdag 25 april krijgen al deze leerlingen van gidsen van Staatsbosbeheer een rondwandeling in het Markdal. Ook voeren zij die dag veldwerkopdrachten uit op het Milieu Educatief Centrum (MEC) aan de Wolfslaardreef.

Klimaatbosjes voor de toekomst en HIER
Het Klimaatbosje bestaat uit drie walnoten die door de HIER-campagne zijn geschonken. Deze campagne is bedoeld om Nederland meer te betrekken bij het klimaatprobleem. Hierbij werkt een groot aantal goede doelen samen. De belangrijkste oorzaak van het klimaatprobleem is immers de uitstoot van CO2 en daarom is het van belang om die te verminderen én te proberen de bestaande CO2 zoveel mogelijk te binden. Omdat bomen die CO2 goed kunnen binden, zijn in Oost-Europa en de tropen al grote compensatiebossen aangelegd. Bomen kunnen dit werk tientallen jaren volhouden en dragen zodoende bij aan de oplossing van het klimaatprobleem. Ook Nederland kan CO2 verminderen door de aanplant van klimaatbosjes. Alle Nederlandse 'klimaatbosjes' samen kunnen zodoende één groot compensatiebos vormen.

Het klimaat staat ook bij dit gemeentebestuur hoog op de agenda. Gemeente Breda heeft docenten van het voortgezet onderwijs gevraagd om de documentaire van Al Gore te bekijken en te praten over hoe scholen en gemeente kunnen samenwerken bij educatie over het klimaat. Wethouder W. Willems van Milieu zegt hierover: Het klimaat verandert en de aarde wordt warmer. Daar zijn de meeste wetenschappers het wel over eensen daar kunnen we ook zélf wat aan doen. Het klimaat staat daarom ook bij dít gemeentebestuur hoog op de agenda.

Breda, 20 april 2007

Meer informatie is te verkrijgen via http://www.klimaatbosjes.nl