Universiteit Maastricht

Universiteit Maastricht
Persbericht
19 april 2007

Staatssecretaris Timmermans ontvangt eerste exemplaar tijdens boekpresentatie in Den Haag

Opmerkelijke voorstellen voor een nieuw Europa in 'Reviewing Europe'

'Het Europese integratieproces is nooit het project van de Europese burger geweest, maar altijd een 'Europa' van, door en voor organisaties. Willen we een Europa van politiek geëngageerde burgers creëren dan zou een van de eerste maatregelen moeten zijn de Minister van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie rechtstreeks te laten kiezen door de Europese burgers.' Deze stelling van prof.dr. Tannelie Blom, hoogleraar Europese Studies aan de Universiteit Maastricht, is één van de soms verregaande voorstellen uit de essaybundel 'Reviewing Europe'. Staatssecretaris Frans Timmermans neemt op woensdag 25 april 2007 in Den Haag het eerste exemplaar van dit boek in ontvangst. Deze boekpresentatie gaat vooraf aan de internationale conferentie Forum Maastricht 2007 van 9 tot en met 11 mei 2007 in Maastricht.

'Reviewing Europe' is een verzameling essays over heden, verleden en toekomst van Europa. Erkende specialisten op het gebied van internationale relaties en Europese studies hebben onder redactie van prof.dr. Tannelie Blom aan dit boek meegewerkt. Onder hen bevinden zich prof.dr.Ton Nijhuis (wetenschappelijk directeur van het Duitsland Instituut in Amsterdam), prof.dr. Jelle Visser (wetenschappelijk directeur van het Amsterdams Instituut voor ArbeidsStudies) en dr.ir. Jo Ritzen (oud-minister van Onderwijs en voormalig vice-president van de Wereldbank, tegenwoordig collegevoorzitter Universiteit Maastricht). Tegen de achtergrond van de geschiedenis van Europa formuleren de auteurs hun ideeën over de toekomst van Europa en de politiek-praktische vormgeving daarvan. De onderwerpen variëren van duurzame ontwikkeling, Europese samenwerking in onderwijs en onderzoek, kansen en obstakels voor gezamenlijk Europees buitenlands beleid tot de wenselijkheid van een sociaal model voor Europa. De auteurs gaan radicale voorstellen niet uit de weg wanneer zij hun ideeën over een mogelijk en wenselijk Europa uit de doeken doen. Zo pleit Jo Ritzen voor gemeenschappelijk onderwijs- en onderzoeksbeleid, door invoering van een Europees onderwijsaccreditatiesysteem, gelijkschakeling van alle collegegelden in Europa en transfer van nationale onderzoeksfondsen naar Europees niveau.

Tijdens de driedaagse conferentie Forum Maastricht 2007 discussiëren gezaghebbende Europadeskundigen met elkaar onder de titel 'Europe, the big Absentee?' De conferentie opent op 9 mei met de Schumanlezing door de spraakmakende Amerikaanse econoom en schrijver Jeremy Rifkin. Het congresprogramma bestaat verder uit keynote speeches van oud-minister Ben Bot en John Vinocur van de International Herald Tribune en parallelsessies met o.a. Benjamin Mkapa (voormalig president van Tanzania), Frank Schimmelfennig (hoogleraar Europese politiek in Zürich) en Lanxin Xiang (hoogleraar en directeur van het China Center in Genève).

Tijdens het congres wordt ook stilgestaan bij de start van het Montesquieu-Instituut, centrum voor Europese parlementaire geschiedenis en constitutionele ontwikkeling. Op vrijdag 11 mei wordt het startsein gegeven voor de Maastrichtse vestiging van het instituut. Vier Nederlandse universiteiten nemen deel aan het netwerk: Leiden, Nijmegen, Groningen en Maastricht. Het instituut wordt ingericht als bi-locatie met een hoofdvestiging in Den Haag en een nevenvestiging in Maastricht. Het Montesquieu-Instituut gaat zich bezighouden met historisch en vergelijkend onderzoek naar parlementen in Europa. Het instituut is tot stand gekomen met financiële steun van het ministerie van OCW (jaarlijkse subsidie van een miljoen euro), de gemeente Den Haag, de gemeente Maastricht, de provincie Limburg en de Universiteit Maastricht.

Noot voor de pers:
De boekpresentatie vindt plaats op woensdag 25 april 2007, van 17.30 - 19.30 uurr in Sociëteit De Witte, Plein 24 te Den Haag (toegang vanaf 17.00 uur). Vertegenwoordigers van de pers zijn van harte uitgenodigd om de boekpresentatie bij te wonen.Aanmelding is gewenst, neem hiervoor contact op met Caroline Roulaux, afdeling Communicatie & Relatiebeheer, tel 043 388 5229, e-mail pers@bu.unimaas.nl (voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992). Exemplaren van het boek 'Reviewing Europe' zijn na afloop van de persconferentie verkrijgbaar (Prijs ¤ 22,50). Uitgever Universitaire Pers Maastricht. Na 26 april 2007 is het boek in de boekhandel verkrijgbaar. Congreswebsite: www.unimaas.nl/forum-maastricht2007 Klik hier voor de eerder verzonden aankondiging van Forum Maastricht De persberichten van de Universiteit Maastricht staan op internet: http://www.pers.unimaas.nl/