Ingezonden persbericht


Landelijk Congres der Bestuurskunde over de uitdagingen van de 21e eeuw

Het zevende Landelijk Congres der Bestuurskunde (LCB) vindt plaats op 25 en 26 april in congrescentrum Triavium te Nijmegen. Met als thema `Overheid bij de tijd' zal er gesproken en gediscussieerd worden over de belangrijkste uitdagingen voor onze overheid. Door de combinatie van (prominente) deskundigen en zorgvuldige geselecteerde onderwerpen worden veel relevante uitspraken verwacht over actuele maatschappelijke discussies.

Op woensdag 25 april komen ongeveer 400 studenten, wetenschappers en professionals bijeen onder leiding van Rob Trip (presentator Buitenhof en Radio 1 Journaal). De dag opent met een welkomstwoord van burgemeester Thom de Graaf, die mede vanuit zijn ervaring als Minister voor Bestuurlijke Vernieuwing zal vooruitblikken op het thema van het congres. De eerste lezing wordt verzorgd door Max van Weezel (Radio 1 en Vrij Nederland). Met als titel "Kill Thom en andere verhalen uit een land dat resistent is tegen hervormingen" zal hij een aantal kanttekeningen plaatsen bij hervormingen en zogenaamde nieuwe uitdagingen.

Aan het einde van de ochtend leidt Rob Trip een forum met deskundigen uit verschillende sectoren. Wim van de Donk (voorzitter Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid) zal tijdens dit forum een vergelijking maken met de maatschappelijke ontwikkelingen van de jaren '50. De huidige situatie vraagt om een nieuwe aanpak, wat onder andere een nieuwe positionering van Nederland in Europa en in de wereld vereist. Ivo Opstelten (burgemeester van Rotterdam) zal de nadruk leggen op legitimiteit van beleid en grijpt hierbij terug naar eigen ervaringen in het bestuur van Rotterdam. Vanuit het bedrijfsleven zal Piet van Schijndel (Raad van bestuur Rabobank Nederland) proberen af te rekenen met de technocratische en regelzuchtige mentaliteit van de 20ste eeuw. Koos van der Steenhoven (Secretaris-generaal ministerie van OCW) zal de maatschappelijke uitdagingen vooral bezien vanuit de rol van het onderwijs. Het onderwijs kan volgens hem een belangrijke rol spelen in de actuele vraagstukken over integratie en sociale cohesie. Al met al zullen diverse actuele maatschappelijke problemen worden besproken, waarbij uit heel uiteenlopende hoeken oplossingen worden aangereikt.

De meningen over wat nou de belangrijkste maatschappelijke ontwikkelingen zijn, lopen sterk uiteen. Daarom is Paul Schnabel (directeur Sociaal Cultureel Planbureau) uitgenodigd om wat orde te scheppen. Op basis van feiten en cijfers wordt uiteengezet in welke richting onze maatschappij zich beweegt. De verschillende uitdagingen die gedurende de dag worden besproken worden op deze manier in een vergelijkend perspectief geplaatst. Dit is een mooie brug naar de workshopronde, waarin dieper wordt ingegaan op specifieke themaŽs. Na deze ronde gaat Rob Trip in gesprek met Frits Bolkestein, die nog regelmatig geprezen wordt voor zijn vooruitziende blik tijdens zijn Haagse tijd. Ook nu zal Bolkestein spreken over zijn opvattingen over de huidige en toekomstige problematiek. Hierbij gaat hij hoofdzakelijk in op religie in het openbaar bestuur, op de toekomst van de Europese Unie en op het benodigde leiderschap in de politiek van de 21ste eeuw, een veel besproken onderwerp de laatste weken.

De verschillende discussies in de workshops worden ter plekke samengevat in een manifest voor een overheid bij de tijd. In het manifest worden de vooraf geselecteerde uitdagingen weergegeven door middel van de belangrijkste uitkomsten van de workshops. Rob Trip zal het manifest overhandigen aan Alex Brenninkmeijer (de Nationale ombudsman). Brenninkmeijer zal direct zijn reactie geven op de verschillende uitspraken en zal vervolgens een lezing houden over hoe de overheid met deze uitdagingen om moet gaan. Centraal staat hierbij de volgens hem noodzakelijke kloof tussen burger en overheid. Om toch recht te doen aan het belang van de burger zal Brenninkmeijer een pleidooi houden voor een persoonlijke, behoorlijke en op participatie gerichte aanpak van de overheid.

1/1

Donderdag 26 april is een carrièredag, speciaal voor 150 ambitieuze studenten. In het plenaire programma zullen onder leiding van Mark Bressers (jonge ambtenaar van het jaar 2005) Roelof de Wijkerslooth de Weerdesteyn (Voorzitter College van Bestuur Radboud Universiteit Nijmegen) en Jan Kuipers (FranklinCovey Benelux) de studenten inspireren om na te denken over hun toekomst. In de twee masterclassrondes worden de studenten gestimuleerd aan hun persoonlijke ontwikkeling te werken in contact gebracht met verschillende organisaties in of rondom het publieke domein. Doel is om studenten bewust te maken van hun eigen kwaliteiten en de manier waarop zij later werk willen maken van de maatschappelijke uitdagingen.

Voor uitgebreide informatie over thema, sprekers en programma wordt verwezen naar www.lcb.nl. Journalisten zijn van harte uitgenodigd het congres bij te wonen. GeĂŻnteresseerden worden verzocht vooraf contact op te nemen met Anouk van Nieuwenhuijze via info@lcb.nl.

**** Einde persbericht ****



Ingezonden persbericht