Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Persuitnodiging, 17 april 2007

NWO-Huygenslezing 2007: Cultuur en Identiteit

Op woensdag 25 april organiseert NWO samen met NRC Handelsblad, de gemeente Den Haag en KPMG de NWO-Huygenslezing. 'Cultuur en Identiteit' is het centrale thema van de avond. Hoogleraren Willem Frijhoff, Maria Grever en Bas ter Haar Romeny gaan in op de begrenzing van Nederlandse identiteit, de effecten van het opleggen van gezamenlijke geschiedenis per decreet en de relatie tussen religie en cultuur.


***Cultuur onder vuur - Prof. dr. Willem Frijhoff*** Hoe begrenzen we de Nederlandse identiteit? Willem Frijhoff, hoogleraar Geschiedenis van de Nieuwe Tijd aan de Vrije Universiteit, betoogt dat niet het verleden, maar juist de toekomst hierin leidend moet zijn. Om zinvol over identiteit te kunnen spreken, moeten we nadenken over nieuwe contouren van een gedeelde cultuur waarin alle groepen kunnen participeren.


***Geschiedenis per decreet - Prof. dr. Maria Grever*** 'De nieuwe canon die geen wet wil zijn', schreef NRC Handelsblad over het canonrapport. In veel landen beïnvloedt de overheid de collectieve verwerking van het verleden via excuses, herdenkingen, geboden en verboden. Maria Grever, hoogleraar Theorie en Methoden van Maatschappijgeschiedenis aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, vraagt zich af wat de effecten zijn van deze geschiedenis per decreet.


***Religie en cultuur: wie is de baas? - Prof. dr. Bas ter Haar Romeny*** Bas ter Haar Romeny, hoogleraar op het gebied van het Oude Testament en het Oosters Christendom aan de Universiteit Leiden, spreekt over de rol van religie in cultuur. Religieuze belangengroepen mengen zich in de strijd om de macht om een centrale culturele identiteit te definiëren. Vaak leidt dit wel tot wisselwerking tussen religie en andere cultuurelementen, maar zelden tot dominantie door religie.


---
Noot voor de redactie,