Universiteit van Amsterdam

Nieuwe impuls aan lerarenopleiding in bètavakken nodig

Afscheidscollege Natuurkunde


woensdag 25 april, 14.00 uur
Prof. dr. C.G. van Weert, hoogleraar Basisonderwijs natuurkunde: Makkelijker kunnen we het niet maken, wel leuker. Chris van Weert gaat in zijn oratie in op de instroom van bèta's aan universiteiten. De bètaopleidingen aan de Nederlandse universiteiten en hogescholen zoeken meer instroom van leerlingen die een bètatechnische opleiding ambiëren. Uiteindelijk gaat het daarbij om de keuze van leerlingen in het voortgezet onderwijs. Welke mogelijkheden hebben universiteiten om die te beïnvloeden? Ten eerste natuurlijk het bieden van goede en interessante opleidingen met toekomst. Daarbij kan nog beter gebruik worden gemaakt van de flexibiliteit die de bachelor-masterindeling van de studies biedt. Maar op langere termijn is een nieuwe impuls aan de lerarenopleiding in de bètavakken de belangrijkste bijdrage die universiteiten en hogescholen kunnen bieden. Die impuls moet tot doel hebben de relatie met de discipline te versterken, zowel tijdens als na de opleiding. In tegenstelling tot de onderwijsfilosofie van het 'leren leren' blijkt in de bètavakken de inhoudelijke kennis van zaken van de leraren er wezenlijk toe te doen.

Het afscheidscollege wordt voorafgegaan door het symposium Talent voor onderwijs, onderwijs voor talent.

Programma
14.00 uur: Ontvangst
14.15 uur: Welkom door prof. dr. Karel Gaemers, decaan van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (UvA) 14.30 uur: Blijf niet mokkend aan de kant staan, voordracht prof. dr. Klaas Landsman, hoogleraar Analyse (RUN)
15.10 uur: Nieuwe Natuurkunde zal gedijen met gedreven docenten, voordracht prof. dr. Sander Bais, hoogleraar Theoretische fysica (UvA) 15.50 uur: Makkelijker kunnen we het niet maken, wel leuker, afscheidscollege prof. dr. Chris van Weert 16.30 uur: Receptie in de Tetterode Bibliotheek

Dit is een overzicht van promoties, oraties, afscheidscolleges en andere activiteiten aan de Universiteit van Amsterdam. Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.