Ingezonden persbericht


Felix Meritis en Uitgeverij Cossee presenteren:

COSSEE ESSAY: Voltaire als vrolijk antwoord op de vergrijzing

Felix Meritis, Keizersgracht 324, Amsterdam
woensdag 25 april 2007, aanvang 20.00 uur
toegang ¤ 7,50
reserveren 020 623 13 11, receptie@felix.meritis.nl

Paul Steenhuis zet in zijn essay Voltaire als vrolijk antwoord op de vergrijzing het huidige sombere denken over ouder worden af tegen de vitale levenshouding van de 18de eeuwse Franse filosoof Voltaire, die tussen zijn 60ste en 83ste zijn productiefste en vrolijkste jaren beleefde, aldus Steenhuis. Voltaire werd na zijn 50ste hartstochtelijk minnaar, schreef op zijn 65ste zijn wereldberoemde satire Candide of het optimisme en triomfeerde op zijn 83ste met een nieuw toneelstuk. Steenhuis zoekt antwoord op de vraag in hoeverre de levenshouding van de 18de eeuwse supersenior als voorbeeld kan dienen voor de oudere van vandaag, die na zijn 60ste volgens sommigen aan zijn 'tweede adolescentie' begint. Het essay is een pleidooi tegen de sombere toekomstverwachtingen waarin de vergrijzing steevast als ramp voor de samenleving wordt afgeschilderd.

Mieke van der Weij (radiomaakster, televisiepresentatrice) gaat in gesprek met Paul Steenhuis (schrijver en redacteur van NRC Handelsblad, chef van Leven &cetera) over zijn essay en over zijn vrolijke kijk op de vergrijzing.

Voltaire als vrolijk antwoord op de vergrijzing is onderdeel van de reeks Cossee Essay. In deze reeks geeft Uitgeverij Cossee in samenwerking met Felix Meritis vier 'verlichtende' essays per jaar uit over onze cultuur, het gewone leven en de levenskunst. Eerdere titels die zijn verschenen: Over de ervaring van Michel de Montaigne, De radicale verliezer van Hans Magnus Enzensberger en Waarom ik moet liegen tegen mijn demente moeder van Cyrille Offermans.

Aanvang: 20.00 uur
Toegang: ¤ 77,50
Reserveren: receptie@felix.meritis.nl, (020) 623 13 11


* * * * *

Binnenkort ook in Felix Meritis:


* * *
vrijdag 13 april - 20.00 uur
Ian McEwan
Ian McEwan leest tijdens deze avond fragmenten voor uit zijn nieuwe roman Aan Chesil Beach en vertelt aan de hand daarvan over de ontstaansgeschiedenis van deze roman, waarna hij geïnterviewd wordt door Michaël Zeeman. Lees verder


* * *
zaterdag 28 april - 13.00 uur
De Persoonlijke God
In het kader van de verschijning van de bundel De persoonlijke God organiseert Trouw een debatmiddag rond dit thema met Peter Henk Steenhuis, Lodewijk Dros, theologe Manuela Kalsky, predikant Matthias Smalbrugge, ethicus Gerrit Manenschijn, schrijfster Marjolijn Februari, hoogleraar filosofie Paul Moyaert en hoogleraar ethiek Frits de Lange. Lees verder