Universiteit Maastricht


Promotie mw.drs. Regien G. Biesma
in de Faculty Health, Medicine and Life Sciences. Titel: "Competences in public health".

Promotores: prof.dr. W.N.J. Groot; prof.dr. G.G. van Merode. Woensdag 25 april 2007 16.00 uur

Onderzoek naar competenties laat zien dat werkgevers generieke competenties, zoals probleemoplossend vermogen en communicatieve vaardigheden, erg belangrijk vinden. Het belang van specifieke of generieke competenties varieert per sector en type baan. Dit onderzoek richt zich op de waarde van verschillende soorten competenties van academische afgestudeerden in het specifieke werkterrein van de gezondheidszorg.
Uit dit onderzoek blijkt dat voor een snel veranderende omgeving als de volksgezondheid, werkgevers een voorkeur hebben voor kandidaten die niet alleen theoretische kennis hebben van gezondheidswetenschappen, maar vooral kennis kunnen toepassen, problemen kunnen oplossen en die creatief zijn.
Een andere belangrijke conclusie is dat het kunnen gebruiken van eigen competenties positief is gerelateerd aan arbeidsmarktsucces, zoals loongroei en arbeidsmarkttevredenheid. Ten slotte blijkt dat werkgevers generieke vaardigheden het meest belangrijk vinden terwijl pas afgestudeerde gezondheidswetenschappers groot belang hechten aan vakkennis.

De academische zittingen van de Universiteit Maastricht vinden plaats in de Aula, Minderbroedersberg 4-6