Gemeente Utrecht
2007 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
49 Vragen van de heer drs. E. Smid en mevrouw N.A.M.E. Wigny
(ingekomen op 27 maart 2007
en antwoorden door het college verzonden op 24 april 2007)
De CDA fractie heeft zorgen over de veiligheid in de wijken van Utrecht. Als de politie binnen de stad Utrecht in 2007 gereorganiseerd gaat worden, staat voor het CDA vast dat de politiezorg in de wijken in elk geval goed op niveau moet blijven , wij zijn geen voorstander van het verminderen van het aantal wijkagenten. In de commissievergadering Bestuur en Veiligheid van dinsdag 20 maart is geen volle duidelijkheid gekomen over de consequenties van de reorganisatie binnen de politie-organisatie voor de politiezorg in de wijken.
De wijkagent doet goed werk, wordt gekend in de wijk, en is een belangrijke schakel in het voorkomen en oplossen van problemen in de wijk. Hij of zij moet echter wél de middelen krijgen om zijn werk goed te kunnen doen. De politiek heeft in het dagelijkse werk met allerlei samenwerkingspartners te maken die niet altijd even doortastend hun taak oppakken. Zo vallen er gaten en blijft het probleem toch vaak op het bordje van de politie liggen.
Het kabinet (minister Vogelaar) heeft besloten dat de Utrechtse wijken Overvecht, Kanaleneiland, Ondiep en Zuilen Oost extra middelen krijgen van het Rijk. Hiermee wordt invulling gegeven aan het speerpunt uit het regeerakkoord 'Van probleemwijk naar prachtwijk'. De landelijke overheid erkent hiermee dat het aanpakken van de problemen en achterstanden in deze wijken een gezamenlijke inspanning vraagt van rijk, gemeente, corporaties en andere partijen. Het college geeft aan met de extra rijkssteun zowel meer kwaliteit als meer snelheid te kunnen leveren.
Bij het verbeteren van achterstandswijken is een brede aanpak nodig: zowel sociaal-economisch als fysiek. Het gemeentebestuur is in deze -en in andere wijken- al bezig de problemen aan te pakken.
Het CDA is van mening dat veiligheid en veiligheidsbeleving in achterstandswijken topprioriteit moet hebben,
Wat betreft de, zoals in het college akkoord afgesproken, te verruimen Leefbaarheidsbudgetten per wijk vinden wij dat daarbinnen per wijk blijvend een gedeelte voor wijkveiligheid moet worden gereserveerd.
Al deze ontwikkelingen in aanmerking nemend, heeft de CDA fractie de volgende vragen:
1. Hoeveel wijkagenten zijn er op dit moment in de gemeente, en hoeveel zullen dat er na de aangekondigde reorganisatie van de politie zijn ? Hoe zal de politiezorg per wijk er kwantitatief uitzien, na de reorganisatie in verhouding tot de eerder gestelde normen ?
Tijdens de presentatie van de politie over de Herindeling Stad Utrecht op 20 maart 2007 is dit toegelicht in de bijeenkomst met leden van de commissie Bestuur en Veiligheid.
Nu is er 97fte wijkagenten voor de stad. In totaal is er binnen de nieuwe wijkteams, als gevolg van de herindeling, 90 fte wijkagenten. Ieder wijkteam heeft naast de hierboven genoemde wijkagenten, wijkteamleden in dienst (noodhulp, recherche of wijkwerk).
De rol van de wijkagent krijgt een prominentere plaats in het werken vanuit de wijkproblematiek. Een verbetering van de wijkzorg is dat de rol van de wijkteamleden breder wordt. Voorheen werden medewerkers ingezet op een werksoort (noodhulp, recherche of wijkwerk). Straks gaan ze werken vanuit de wijkproblematiek. Ook de werkstudenten gaan werken vanuit de wijkteams.
2. Welke kwantitatieve norm bestaat er voor de politiezorg in achterstandswijken?
Iedere lichte subwijk heeft 2 wijkagenten, iedere middelzware subwijk 3 wijkagenten en iedere zware subwijk heeft 4 wijkagenten.
In ieder wijkteam zijn dus meer politieagenten, die u te voet, op de fiets, motor, opvallende of onopvallend politieauto tegen kunt komen (in totaal ongeveer 26 extra wijkteamleden, verdeeld over de 10 wijkteams).
3. Bij welk inwonertal van de gemeente zal de totale politie capaciteit wél, in aantallen, gaan toenemen ?
Met ingang van 2007 is een nieuw budgetverdeelsysteem geïntroduceerd voor de Nederlandse Politie. Op basis van deze nieuwe systematiek is de regio Utrecht aan te merken als groeier. Omdat de regio hierop al had geanticipeerd en ook financieel was gecompenseerd is de feitelijke groei marginaal.
Ondanks dat het korps als groeikorps is aangewezen, zal in de nabije toekomst nauwelijks sprake zijn van enige personele groei. De Korpsbeheerder (mevrouw Brouwer - Korf), heeft hier erg voor gelobbyd maar in de ogen van het ministerie van BZK, is daar reeds voldoende op geanticipeerd.
In het vorige budgetverdeelsysteem leidde de toevoeging van Vleuten - de Meern bij Utrecht tot juist een afname van het budget. Immers de bebouwingsdichtheid nam af, het aantal horecavestigingen per 1000 inwoners nam af en het gemiddeld aantal allochtone inwoners nam af. Deze factoren hadden in dat systeem een veel zwaardere invloed dan het totaal aantal inwoners in de stad. De budgetten op basis van het nieuwe systeem worden jaarlijks bijgesteld. Voor de komende jaren is de verwachte groei aan inwoners al verdisconteerd in de sterkte.
4. Hoe wil het College de extra (rijks-)gelden voor achterstandswijken gaan inzetten, en bent u het met de CDA fractie eens dat deze extra gelden ook moeten kunnen worden ingezet voor de veiligheid in de wijken. Bent u bereid zich bij het kabinet ervoor in te spannen dat eventuele extra politiezorg dus ook uit dit extra geld kan worden gefinancierd.
Wij zijn erg blij dat het Kabinet vier Utrechtse wijken heeft aangewezen in het kader van het beleid Van Probleemwijk naar Prachtwijk. Het betreft de wijken Overvecht, Kanaleneiland, Ondiep en Zuilen-Oost.
Op dit moment is nog onvoldoende duidelijk om hoeveel (rijks-)gelden het gaat en hoe het proces vorm krijgt. Wel is duidelijk dat het accent ligt op wonen, werken, leren, integreren én veiligheid. De Minister wil in oktober een convenant met alle gemeenten over de geselecteerde wijken hebben afgesloten met wederzijdse prestatieafspraken. De Raad zal hierover nog nader worden geïnformeerd.
5. Bent u bereid om de wijkveiligheidsbudgetten, als onderdeel van de nieuwe (opgehoogde) leefbaarheidsbudgetten per wijk te verhogen?
In het kader van de begroting 2008 zal het College met diverse voorstellen komen die ten goede komen aan de veiligheid in de wijken.
---- --