Wereld Natuur Fonds Nederland

Persbericht Embargo tot 24 april 2007, 00:01 uur

Zeldzame Borneo-neushoorn op video gesnapt

Het Wereld Natuur Fonds en het Sabah Wildlife Department (Maleisië) hebben vandaag bekendgemaakt dat een video-'camera trap' die in de jungle was geplaatst, uitzonderlijke beelden heeft gemaakt van de ongrijpbare Sumatraanse neushoorn op Borneo. De video, die twee minuten duurt en waarop de neushoorn te zien is terwijl het eet, naar de camera loopt en de apparatuur besnuffelt, bevat de eerste beelden waarmee het gedrag in het wild van een van 's werelds zeldzaamste neushoorns kan worden bestudeerd.

Wetenschappers schatten dat er nog tussen de 25 en 50 neushoorns over zijn op Borneo. Met denkt dat deze laatste overlevenden van de Borneose ondersoort van de Sumatraanse neushoorn alleen in de binnenste bossen van Sabah, Maleisië wonen. Dit gebied staat bekend als 'het Hart van Borneo'. De neushoorns leven zo teruggetrokken dat de eerste foto pas vorig jaar is gemaakt. Deze neushoorns in Sabah brengen hun leven door in de dichte jungle waar ze zelden worden gezien. Dit verklaart het gebrek aan foto's van deze dieren in het wild.

"Dit zijn zeer schuwe dieren die bijna nooit door mensen worden gezien," aldus Mahedi Andau, directeur van het Sabah Wildlife Department. "Deze video biedt ons een geweldige mogelijkheid om het gedrag van de neushoorn te bestuderen."

De video camera trap waarmee de beelden van de neushoorn zijn gemaakt, is ontwikkeld door Stephen Hogg, Hoofd Audio Visual bij Wereld Natuur Fonds-Maleisië. Nadat de nieuw ontwikkelde camera trap succesvol was getest op Maleise tijgers op het Maleise schiereiland, werd deze op Sabah geplaatst om beelden te maken van de Sumatraanse neushoorn. Aan de hand van foto's en videobeelden kan men de toestand van neushoorns bepalen, individuele dieren identificeren en zien hoe zij zich in het wild gedragen. "We deden een pilottest met twee videocamera's in een gebied dat volgens het team in het veld werd bewoond door neushoorns. Toen we de camera's na vier weken voor de eerste keer controleerden, hadden we fantastische beelden," zegt Hogg. "Dit bewijst nog maar eens dat videocamera's wel werken en van waarde zijn voor natuurbescherming. Deze beelden zijn geweldig en hadden niet beter kunnen zijn."

Afgezien van Sabah zijn er op Borneo al bijna 20 jaar geen neushoorns meer gezien en wetenschappers vrezen daarom dat de soort nu is uitgestorven op de rest van het eiland. Belangrijke bedreigingen zijn stropers, het onrechtmatig betreden van neushoornhabitats en het feit dat de overgebleven neushoorns zo geïsoleerd wonen dat ze elkaar zelden of nooit tegenkomen om te kunnen paren.

"De foto's en videobeelden zullen worden gebruikt om de toestand van de neushoorns in het wild te bepalen," zegt Raymond Alfred, projectmanager bij de Asian Rhino and Elephant Action Strategy (AREAS) van het Wereld Natuur Fonds. "Maar we moeten ons wel realiseren dat deze neushoorns in de komende tien jaar kunnen uitsterven als hun habitat voortdurend wordt verstoord en er geen enkele vorm van handhaving is."

Kortgeleden hebben ministers van de drie Borneose regeringen - Brunei Darussalam, Indonesië en Maleisië - een historische verklaring ondertekend om het Hart van Borneo te behouden en duurzaam te beheren. Hierdoor is het gebied op een mondiaal podium voor natuurbehoudstrategieën geplaatst.

U kunt de video, evenals nieuwe foto's van de neushoorns, bekijken op http://www.panda.org/borneorhino.

////////////////////


Wereld Natuur Fonds Nederland