Het eerste internationale studenten theater festival
Een week in andermans schoenen
GRONINGEN, 20070413 -- Groningen staat dit jaar voor de vierde maal in het teken van studenten theater. Van 24 t/m 29 april wordt het Studenten Theater Festival georganiseerd, een uniek festival in Nederland dat een podium biedt voor ambitieuze studenten theatergezelschappen.
De laatste week van april zal in Groningen het beste studententheater uit binnen- en buitenland worden gepresenteerd. Verschillende nationale en internationale groepen hebben zich het afgelopen jaar aangemeld en zijn onderworpen aan een intensieve selectieprocedure. Uit de ruime aanmelding heeft het bestuur van het festival negen groepen geselecteerd, die hun voorstelling tijdens het festival mogen onderwerpen aan de kritische blik van de jury. De winnaar van het festival ontvangt een geldprijs om een nieuwe voorstelling te financieren en zal de volgende editie van het festival openen.
Dit jaar openen de winnaars van vorig jaar, de groep Thespis uit Roemenie, het festival met hun voorstelling `Pieces of a Little Girl.'
Het festival staat dit jaar in het teken van het thema `andermans schoenen.' Een thema dat balanceert op de grens tussen het bekende en het onbekende. Hoe transporteer je je als acteur in andermans schoenen? En hoe verplaats je je als publiek in de beleving van de acteur? Iedere voorstelling brengt een andere beleving met zich mee. Gilles uit Enschede gelooft enkel in zichzelf en praat als Brugman om zijn eigen hachje te redden. Voor Aias is het te laat, hij verkiest de dood als niemand hem begrijpt. En wat te denken van de drie Harla's, die eigenlijk in elkáárs schoenen staan? Verwarring en verwondering alom in deze voorstellingen.
Een uitdagende programmering verdient een even prikkelend randprogramma. Boris van der Ham verlaat voor een dag zijn plaats in de Tweede Kamer en komt naar Groningen om te praten over de relatie tussen theater en politiek. Als acteur zelf weet hij als geen ander deze verbinding duidelijk te maken. Van eigen bodem komt Martijn de Rijk, acteur van het NNT. Hij benadert het thema `andermans schoenen' vanuit het perspectief van de acteur. Hoe is het om je als acteur te verplaatsen in de schoenen van je personage. Met versterking van het NNT front komt hij naar de Open Universiteit om dit toe te lichten.
Daarnaast kun je in de workshops andermans schoenen zelf aantrekken. Zo krijg je de kans om in de Chinese Opera te duiken of wordt je een personage in een terugspeelverhaal.
Een vernieuwend prijsbeleid zorgt ervoor dat je geen kapitalen hoeft neer te leggen om een mooie voorstelling te zien. Het See Now Pay Later beleid verlegt de macht naar het publiek. Je kunt zelf, aan het einde van de voorstelling, bepalen of je 2 of 200 euro geeft.
Wij bieden jou de mogelijkheid tot het ervaren van een unieke belevenis, en dan laten we de keus aan jou. No cure no pay.
Ingezonden persbericht