Gemeente Den Haag

Bedrijventerreinen aan de rand van de stad zijn het meest in trek als vestigingsplaats voor ondernemingen in de regio Haaglanden. Op de tweede plaats staan binnenstedelijke bedrijventerreinen. Van bedrijven die in een woonomgeving zijn gevestigd, zou bijna de helft liever ergens anders zitten.

Dit blijkt uit een onderzoek van Troostwijk Makelaars/Jones Lang LaSalle, de Kamer van Koophandel en de gemeente Den Haag. Het onderzoek is representatief, er werkten ruim 1100 van de 8700 bedrijven uit de regio Haaglanden mee. Een derde van de bedrijven is gevestigd op een bedrijventerrein aan de rand van de stad, 16 procent op een binnenstedelijk bedrijventerrein. Voor beide typen van vestigingslocatie is meer animo. Vooral de grotere transportbedrijven en groothandels hebben een voorkeur voor de terreinen aan de rand van de stad, bouwbedrijven zitten het liefst op binnenstedelijke terreinen.
Kleine aannemers, industriële en reparatiebedrijfjes zitten graag in een woonomgeving, dicht bij hun klanten. Maar in totaal heeft slechts 17 procent van de bedrijven voorkeur voor vestiging in een woonwijk, terwijl 31 procent van de bedrijven daar daadwerkelijk is gevestigd. Ook voor winkelcentra is iets meer belangstelling dan er aanbod is. Nu is 6 procent van de bedrijven in een winkelgebied gevestigd, terwijl 8 procent daar de voorkeur aan geeft. Het gaat om kleine bedrijven, zoals bakkerijen en drukkerijtjes, en de groothandel. Gemengde locaties met kantoren en bedrijfsgebouwen zijn weer in zwang bij de iets grotere ondernemers, onder meer in de zakelijke dienstverlening.

'Geen ruimte verspillen'
Wethouder Henk Kool (Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Economie) vindt dat het onderzoek aantoont dat er zeer zorgvuldig met de beschikbare ruimte op de bedrijventerreinen moet worden omgesprongen. ,,We kunnen het ons niet veroorloven ruimte te verspillen en zullen er voortdurend voor moeten zorgen dat het goede bedrijf op de juiste plek zit. Dat is in het belang van de werkgelegenheid en dus in het belang van een gezonde economie in Den Haag."

Groei
Een kwart van de bedrijven in de regio Haaglanden verwacht de komende jaren meer ruimte nodig te hebben. Het gaat om beperkte uitbreiding van het vloeroppervlak, tot 1500 vierkante meter. Ruim twee derde van deze bedrijven denkt dat deze groei nog dit jaar moet gaan plaatsvinden. Ongeveer een kwart denkt daarom aan verhuizing. Hier tegenover staat dat 5 procent van de bedrijven rekening houdt met krimp.
Belangrijke reden voor ondernemers om verhuizing te overwegen zijn veiligheid en uitstraling van de omgeving, bereikbaarheid, parkeergelegenheid, huurprijs en ruimte die het pand biedt. Maar ondernemers zijn redelijk tevreden over hun huisvesting. Ze geven een 6,7 voor de omgeving en een 7 voor het gebouw. Alleen parkeergelegenheid laat te wensen over.

Onderzoeksovereenkomst
Troostwijk Makelaars O.G. begon een aantal jaren geleden met het onderzoek naar de (her)huisvestingsbehoefte onder bedrijfsruimtegebruikers in de regio Haaglanden. Het maakt deel uit van een onderzoek in de gehele Randstad. In 2005 besloot de KvK Haaglanden te participeren. In 2006 besloot ook de Gemeente Den Haag mee te doen. Afgelopen zomer sloten Troostwijk en de gemeente Den Haag een onderzoeksovereenkomst.
Atlas
De gemeente Den Haag heeft de bedrijventerreinen in en om de stad in kaart gebracht in een atlas. Uit deze Atlas Bedrijvenlocaties 2007 blijkt dat de gemeente bemoeienis heeft met in totaal 737 hectare bedrijventerrein. Den Haag heeft 11 hectare bedrijventerrein die direct kan worden uitgegeven. Iets minder dan de helft daarvan, 4,7 hectare, bevindt zich op eigen grondgebied. Het gaat vrijwel uitsluitend om terreinen aan de rand van de stad, bij Wateringse Veld, rond knooppunt Ypenburg en bij het Prins Clausplein.