Museon Den Haag

Datum:
12 april 2007

Inlichtingen bij:
Rob de Winter (rdwinter@museon.nl)

Tel.070-3381421 of 06 16 578 515

Schoolkinderen leggen bloemen bij joods kindermonument in Museon

Vandaag hebben kinderen van de Jan van Nassauschool uit Den Haag bloemen bij het joods kindermonument in het Museon gelegd. Het monument vormt een herinnering aan de 1691 joodse kinderen uit Den Haag die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord.

De foto toont het moment dat Dalisay Tabada uit groep 8 van de Jan van Nassauschool uit de Gouwestraat in Den Haag bloemen bij het monument legt. (Foto: E. Olierook/PR Museon)

De kinderen lazen in het Museon zelfgemaakte gedichten voor. Ze interviewden ook een 'ooggetuige' van de Tweede Wereldoorlog. Mirjam Ohringer was vijftien jaar en zij woonde in Amsterdam toen de oorlog uitbrak. Voor haar als joods meisje werd het leven steeds moeilijker en gevaarlijker. In 1941 werd haar vriend bij een razzia opgepakt en later in het concentratiekamp Mauthaussen doodgeschoten. Zelf overleefde ze de oorlog doordat ze kon onderduiken in Oudkarspel. Mirjam vertelt over haar situatie tijdens deze periode. Zij vertelt de kinderen onder andere waarom haar atlas zo belangrijk was: ze maakte er fantasiereizen mee.

Gedichten en interview
De Jan van Nassauschool uit de Gouwestraat heeft enkele jaren geleden het joods kindermonument geadopteerd. Adopteer een Monument is een landelijk onderwijsproject waarbij leerlingen van groep 7 (en soms 8) van het basisonderwijs een oorlogsmonument in hun eigen dorp of buurt 'adopteren'. Aan de hand van dit monument leren de kinderen over de lokale geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, de traditie van herdenken en de rituelen die daar bij horen. De herdenking in het Museon was mede mogelijk door steun van Stichting Levi Lassen.

Joods kindermonument
Het joods kindermonument herinnert aan het rampjaar 1942, waarin de joodse kinderen uit Den Haag werden weggevoerd. Het overgrote deel van die kinderen kwam nooit terug. De namen van 1692 kinderen zijn in 1985 door Kitty Coster achterhaald. Het ontwerp is van de Haagse beeldhouwer Theo van der Nahmer. Bij de afbraak van de joodse lagere school in de Bezemstraat (nu het Rabbijn Maarssenplein) in Den Haag is deze plaquette aan het Museon geschonken. De plaquette maakt onderdeel uit van de permanente tentoonstelling 'Kind in Oorlog'.

Jouw Wereld, Mijn Wereld
De expositie 'Kind in Oorlog' maakt onderdeel uit van de grote vaste tentoonstelling 'Jouw Wereld, Mijn Wereld'. Deze tentoonstelling vertelt het verhaal van het ontstaan van het leven op aarde, de rol van de mens en zijn verantwoordelijkheid voor de toekomst van de aarde.

Museon
Het Museon is een uniek populair- wetenschappelijke museum dat met een breed publiek communiceert met tentoonstellingen voor jong en oud, activiteiten, cursussen, workshops en een uitgebreid programma voor de scholen. Het museum heeft o.a. een belangrijke collectie in bezit over de Tweede Wereldoorlog, zowel over Nederland als het voormalige Nederlands- Indië. Deze collectie wordt gebruikt voor vele onderwijsdoeleinden.

Voorzieningen
Het Museon is toegankelijk voor bezoekers met een rolstoel. In de omgeving is voldoende gratis parkeergelegenheid, ook voor bussen.

Openingstijden
Het Museon is geopend van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur. In de schoolvakanties (alle regio's) is het Museon ook op maandag geopend.

Openbaar vervoer
Tram 17 en bus 24

Museon
Stadhouderslaan 37
2517 HV Den Haag
t. 070-3381338
e. info@museon.nl
www.museon.nl

TARIEVEN: Kinderen t/m 3 jaar: gratis / kinderen 4 t/m 11 jaar: E 4,- / jeugd 12 t/m 18 jaar: E 6,- / volwassenen: E 7,50 / 65+ Pashouders: E 6,- . Museumkaart geldig. Groepskorting voor groepen van meer dan 20 personen mogelijk.

Noot voor de pers

Voor meer informatie kunt u zich wenden tot:

Rob de Winter

Marketing
Pers en publiciteit / Press-office

Stadhouderslaan 37
2517 HV Den Haag
Nederland

T 0031 70 3381421
F 0031 70 3381339
E rdwinter@museon.nl
I www.museon.nl


-mens-natuur-cultuur-wetenschap-