Gemeente Bedum


24 april 2007
Het gemeentebestuur van Bedum wil snel actie ondernemen om de problemen met enkele groepen jongeren in het dorp het hoofd te bieden. Op heel korte termijn wordt daartoe een team geformeerd, waarin verschillende disciplines op het gebied van jeugdzorg, welzijn, opvoedingsondersteuning, de politie, de gemeente en andere betrokkenen beleid gaan uitzetten dat gericht is op de aanpak van die jongeren die de meeste overlast veroorzaken. Ook aan de ondersteuning van ouders van probleemjongeren zal nadrukkelijk aandacht worden besteed. De gemeente wil nog deze week tot de instelling van een dergelijk team overgaan. In Drenthe is inmiddels ervaring opgedaan met de inzet van zulke teams. Deze ervaringen luiden positief. Aanleiding voor de aanpak is een reeks incidenten waarbij groepen jeugd uit het dorp Bedum betrokken waren. Het afgelopen weekend escaleerde de zaak en werd het politiebureau aan De Vlijt in Bedum met brandbommen bestookt. Een deel van de vermoedelijke daders zit momenteel nog in voorarrest.

De gemeente en het jeugdwerk hebben eerder pogingen ondernomen om met de harde kern van de probleemjeugd in gesprek te komen. De houding van de jongeren in kwestie was echter zodanig negatief dat die pogingen zijn gestaakt. Het gemeentebestuur verwacht dat de nieuwe, hardere, aanpak meer effect zal sorteren. De suggestie van een deel van de hangjongeren, als zouden de problemen voortvloeien uit het feit dat er in het dorp niks te doen is voor de jeugd, werpt het gemeentebestuur verre van zich. Bedum biedt tal van faciliteiten voor jongeren. Door onder meer de politie wordt bevestigd dat de mogelijkheden voor vermaak in het dorp aanmerkelijk groter zijn dan die in omringende plaatsen. Waarom er zich desondanks met enige regelmaat problemen met een harde kern van jongeren voordoen, is voor het gemeentebestuur onduidelijk. Overigens is het gemeentebestuur zich er van bewust dat het gros van de jongeren in Bedum zonder meer van goede wil is.

Een belangrijk element in het nieuwe beleid is het bieden van faciliteiten en ondersteuning aan ouders van jeugdigen die dreigen te ontsporen. Het gemeentebestuur wil een actievere rol spelen in de richting van hulpverleners en hulpverlenende instanties. De mogelijkheden daartoe worden in het overleg met het te formeren team geïnventariseerd. Samenwerking met omliggende gemeenten wordt evenmin uitgesloten. In de praktijk blijkt dat een deel van de jongeren die overlast veroorzaakt uit gemeenten in de omgeving afkomstig is.