RVD / Kon.Huis nr. 72: Koningin geeft startsein viering 150 jaar Diergaarde Blijdorp
Koningin geeft startsein viering 150 jaar diergaarde blijdorp
Hare Majesteit de Koningin geeft dinsdagmiddag 24 april het officiële startsein voor het jubileumjaar van de Stichting Koninklijke Rotterdamse Diergaarde. Blijdorp viert dit jaar haar 150-jarig bestaan. De Koningin onthult op het plein bij de oude ingang een kunstwerk. Aansluitend bezichtigt zij in de Rivièrahal als eerste de nostalgische expositie Tijdreis en maakt zij een rondrit door de tuin.
Het jubileumkunstwerk is vervaardigd door kunstenares Marcelle van Bemmel, dochter van een van de vroegere directeuren van de Diergaarde. De tentoonstelling, open voor publiek vanaf 25 april, geeft een beeld van anderhalve eeuw Blijdorp en gaat gepaard met een jubileumboek en -film met beeldmateriaal dat nog nieet eerder is gepubliceerd of vertoond. In het jubileumjaar presenteert Diergaarde Blijdorp een aantal nieuwe dierverblijven. Het eerste, dit voorjaar, is een grote doorloopvolière voor Nederlandse weide- en trekvogels.
Naast recreatie wil Blijdorp een bijdrage leveren aan natuurbehoud. Die bijdrage bestaat uit het fokken met bedreigde diersoorten, educatie, gericht wetenschappelijk onderzoek en steun aan natuurbeschermingsprojecten. Blijdorp heeft jaarlijks ongeveer anderhalf miljoen bezoekers.
Halverwege de 19de eeuw begonnen twee spoorwegbeambten met de inrichting van een spoortuintje om hun interesse in het verzorgen van dieren te kunnen uitleven. Hun verzameling breidde uit en de belangstelling groeide overeenkomstig. Dat leidde in 1857 tot de oprichting van De Rotterdamsche Diergaarde. De Diergaarde groeide uit tot een internationaal bekende dierentuin. Het fraaie park en prachtige gebouwen huisvestten grote collecties dieren en planten. Het voor die tijd innovatieve apenhuis (1905) was voorbeeld voor vele apenhuizen in de wereld.
In 1937 moest de Diergaarde wijken voor stedelijke bebouwing. Het jaar erop begon de bouw van een nieuwe, genoemd naar de polder Blijdorp waar de tuin nog steeds is gehuisvest. Blijdorp was een van de eerste dierentuinen ter wereld die in zijn geheel door één architect, S. van Ravesteyn, werd ontworpen. In 1940 werd de nieuwe diergaarde officieel geopend. Aanvankelijk was Blijdorp een hypermoderne dierentuin. Na de Tweede Wereldoorlog gingen de ontwikkelingen in de dierentuinwereld razendsnel en raakte Blijdorp geleidelijk achterop. Sinds 1988 werkt Blijdorp aan een omvangrijk vernieuwingsprogramma en zij is inmiddels weer uitgegroeid tot een van de toonaangevende dierentuinen in Europa.
In de nieuwe delen van de tuin zijn de dieren te zien in een zo natuurlijk mogelijke leefomgeving. Deze gebieden of kleine landschappen zijn geografisch gerangschikt naar werelddelen. Het werelddeel Azië is bijna compleet en het Afrika-gedeelte is een eind op streek. In 2001 werd het grootste nieuwbouwproject officieel geopend: het Oceanium. Dit 'waterwerelddeel' ligt in het uitbreidingsgebied, waar ook de nieuwe hoofdentree en een parkeerterrein voor ca. 1400 auto's zijn aangelegd.
Noot voor redacties (