VVD



23-4-2007

Politiek met een kleine 'p'

Vanavond ontmoeten de Duitse minister van Buitenlandse zaken Steinmeier, de hoge vertegenwoordiger voor het GBVB Solana en de Russische minister van Buitenlandse zaken Lavrov elkaar in Luxemburg.

Een ontmoeting waarbij veel het op het spel staat. Eurocommissaris Mandelson meldde vorige week al dat het onbegrip tussen Europa en Rusland sinds de Koude Oorlog niet meer zo groot is geweest. Er zijn heftige meningsverschillen over ondermeer de huidige mensenrechtensituatie in Rusland, de toekomst van Kosovo, het Amerikaanse raketafweerschild in Polen en Tsjechië, de exploitatie van
- en handel in energie evenals het Russische importverbod op Pools vlees.

Laatst genoemde twistpunt domineert al maandenlang de agenda als het gaat om het vlottrekken van de onderhandelingen over een nieuwe samenwerkingsovereenkomst waarin handel, mensenrechten en energie aan bod komen. Noch mensenrechten, noch energie hebben voor opschorting van de onderhandelingen gezorgd, maar het importverbod op Pools vlees wel. En ook afgelopen weekend zijn de Russische minister van Landbouw Gordeyev en Eurocommissaris Kyprianou het weer niet eens geworden. Polen heeft al aangekondigd zijn veto aldus te willen continueren. Volgens VVD-europarlementariër Jeanine Hennis-Plasschaert is dit "Politiek met een kleine letter ´p´".

Jeanine Hennis-Plasschaert: "Tijdens mijn bezoek aan Moskou (10-13 april jl.) met de Rusland-delegatie van het Europees Parlement stonden de onderhandelingen rondom de nieuwe samenwerkingsovereenkomst centraal. Zo ook tijdens mijn afspraak (buiten het officiële programma om) met de heer Yavlinski, leider van de Russische liberalen Yabloko. De oppositie, waaronder ook Yabloko, is inmiddels tot een minimum gereduceerd. Yavlinski gaf aan dat de EU een belangrijke voorbeeldfunctie vervult. Echter, een EU dat de totstandkoming van een nieuwe samenwerkingsovereenkomst blokkeert omwille van Pools vlees inspireert niet en verliest aan geloofwaardigheid. De frustratie aan Russische zijde is immens."

"Our readiness for a true partnership with Russia must be accompanied by firmness on democracy, human rights, rule of law and energy market access", zo zei Yavlinksi en gelijk heeft hij. In toenemende mate wordt de samenwerking tussen Rusland en de EU bemoeilijkt door de zgn. oude Sovjet-staten zoals Polen. Begrijpelijke rekeningen uit het verleden lijken nu te worden ingediend en spierballen worden getoond. Probleem is alleen dat hiermee het gezamenlijke belang behoorlijk wordt ondermijnd. Litouwen heeft zich alweer gemeld met een volgend veto als Rusland niet opnieuw olie levert aan de raffinaderij in Mazeikiu. Vraag is nu of de Unie als geheel, en in het bijzonder de Raad, het grote belang erkent of dat zij voorrang geeft aan deelbelangen."