Gemeente Sittard-Geleen
PERSBERICHT Gemeente Sittard-Geleen
Plan vandaag voorgesteld aan staatssecretaris Aboutaleb
Sittard-Geleen wil mobiliteitscentrum voor werkzoekenden
Sittard-Geleen, 23 april 2007 * Staatssecretaris Ahmed Aboutaleb van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft vandaag een bezoek gebracht aan het Mobiliteitscentrum Automotive (MCA) en het CWI in Sittard. Tijdens dat bezoek is de staatssecretaris op de hoogte gebracht van het plan om op basis van het MCA een MCB te vormen, waarbij de B staat voor bijstandsgerechtigden en andere werkzoekenden.
Het plan voor de vorming van een MCB in Sittard-Geleen kent zijn basis in het succes van het MCA. ,,Wat voor de personeelsleden in de automotive-sector kan, moet ook op andere gebieden mogelijk zijn," zegt wethouder Pieter Meekels (arbeidsmarktbeleid) van de gemeente Sittard-Geleen. ,,Daarom hebben we nu het plan opgevat om op de grondslag van het MCA een mobiliteitscentrum voor de bijstandsgerechtigden en andere werkzoekenden op te richten."
In het MCA werken CWI, UWV, NedCar, Kenteq/Colo kenniscentra, reïntegratiebureaus en uitzendbureaus samen. Hierbij is er geen sprake van verschillende loketten. Werkzoekenden komen bij iemand van het MCA terecht, die hen verder helpt. De afgelopen maanden is gebleken dat de opzet en de aanpak van het MCA succesvol is.
Voor het MCB zou hetzelfde moeten gelden, waarbij uiteraard ook de gemeente Sittard-Geleen een aantal medewerkers gaat leveren voor het mobiliteitscentrum. Bovendien brengt de gemeente de kennis mee die is opgedaan bij de samenwerking op Zuid-Limburgse schaal op het gebied van werk en inkomen en kunnen via mensontwikkelbedrijf Vixia mogelijkheden geboden worden om mensen aan werk te helpen die het mobiliteitscentrum tot nu toe nog niet had.
Nieuwe bijstandsgerechtigden of mensen die recht hebben op een WW-uitkering worden door een medewerker van het mobiliteitscentrum op zo kort mogelijke termijn begeleid naar een nieuwe baan. Het voordeel van deze aanpak is dat alle kennis op het gebied van de arbeidsmarkt bij elkaar zit in één organisatie. Daardoor wordt er sneller gewerkt (de dienstverlening neemt toe) en hoeft de klant niet naar verschillende loketten om geholpen te worden. Bovendien vindt een betere afstemming plaats tussen arbeidsvraag en -aanbod, eventueel met behulp van scholing.
Naar verwachting kunnen in het eerste jaar van het MCB tussen de 450 en 600 mensen die een uitkering aanvragen, geholpen worden. Een van de doelen wordt om tachtig procent van hen weer aan een baan te helpen.
De opzet van het MCB past bij het doel van staatssecretaris Aboutaleb om vanuit de praktijk te werken aan oplossingen op het gebied van werkgelegenheid.
De staatssecretaris heeft ondermeer de Ketenaanpak Structuur Uitvoering Werk en Inkomen in zijn takenpakket en was in Zuid-Limburg om zich te laten informeren over de manier waarop hier op dat terrein samengewerkt wordt.
---