Nederlands Uitgeversverbond

SURF-foundation timmert aan de weg

Vanaf 12 maart 2007 voert het bureau van Stichting SURF zijn activiteiten uit onder de naam SURF-foundation. SURF is de samenwerkingsorganisatie van het hoger onderwijs en onderzoeksinstellingen op het gebied van netwerkdienstverlening en informatie- en communicatietechnologie (ICT).
Eén van de eerste activiteiten onder de nieuwe naam was de lancering van een vernieuwde en overzichtelijke website auteursrechten in hoger onderwijs www.surf.nl/auteursrecht. Deze richt zich vooral op wetenschappelijke auteurs. Op de website wordt een aantal basisregels uiteengezet, staat achtergrondinformatie en krijgen auteurs van wetenschappelijke artikelen en proefschriften praktische hulpmiddelen om hun auteursrechtelijke kwesties te regelen.
Opvallend is dat zij ook de uitgever ter wille is met een licentie tot publiceren, die volgens eigen zeggen tegemoetkomt aan de wederzijdse belangen van partijen. Nu mag zeker worden gezegd dat dit model voorziet in een ruime exclusieve licentie voor commercieel gebruik. Maar de uitgever moet wel opletten, want de licentie verleent volledige vrijheid tot gebruik binnen de instelling en daarmee is de licentie niet geschikt voor boeken die juist bestemd zijn om te worden gekocht door de instelling of de studenten aldaar. Ook ziet de uitgever af van de vergoedingsregelingen reprorecht en de readerregeling. Dat laatste kan ook weer tot allerlei uitvoeringscomplicaties leiden, omdat in beide regelingen tegenwoordig juist voorzien is in een afkoopsom. Ook mag de instelling het werk via internet beschikbaar stellen binnen een zogenaamde repository (digitaal archief van de universiteit), eventueel met toepassing van een embargo van uiterlijk zes maanden. Ook deze bepaling zal voor boekenuitgevers en uitgevers die hun eigen databases commercieel willen exploiteren, niet altijd acceptabel zijn. Er zullen ook nog steeds uitgevers zijn die met het oog op hun investeringen en benodigde continuïteit een overdracht van auteursrecht wensen. Maar voor andere gevallen kan het model zeker goed dienst doen. Het NUV zal in overleg met UVW alternatieve modellen aanreiken voor uitgevers. In het julinummer van Copyright Notice wordt hier uitvoeriger op teruggekomen.