Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176
|Datum | |23 april 2007 | |Nummer | | 99 |
Verkeersongevallencijfers 2006: Aantal verkeersdoden in Brabant gedaald
In Noord-Brabant zijn in 2006 130 verkeersdoden gevallen. Ten opzichte van het jaar daarvoor is dat een daling van 39 doden. Hiermee zet de dalende trend van verkeersdoden die sinds 2000 in Brabant te zien is, zich voort. Gekeken naar het aantal doden per inwoners of het aantal kilometers weg, zit Brabant onder het gemiddelde in vergelijking met andere provincies.
Ondanks dit positieve resultaat realiseert de provincie zich dat er het afgelopen jaar nog steeds 130 doden te betreuren zijn geweest en meer dan 1.600 slachtoffers in het ziekenhuis moesten worden opgenomen. Gedeputeerde mobiliteit en infrastructuur Cora Steffens van Nieuwenhuizen: "130 doden zijn er nog steeds te veel. We hebben daarom de ambitie uitgesproken om de veiligste provincie van Nederland te willen zijn. Dit betekent dat we ervoor moeten zorgen dat het cijfer voor 2006 geen toevalstreffer is geweest, maar dat de dalende lijn ook in de komende jaren zich voort zal zetten."
Analyse van de cijfers
Op dit moment ontbreekt van de ongevallencijfers nog de achterliggende informatie die nodig is voor een goede analyse. Het gaat dan om bijvoorbeeld de verschillen per regio of per weg, in leeftijdscategorieën of in voertuigcategorieën. Deze informatie is hoogstwaarschijnlijk binnen twee weken beschikbaar. Hiermee bekijkt de provincie waar de winst behaald is en waar nog meer winst te behalen is. Ook worden de nieuwe cijfers meegenomen in de dit jaar op te stellen "Effectmonitor Verkeersveiligheid". Deze is naar verwachting eind juni 2007 klaar. Hierin zal een verband worden gelegd tussen de verkeersonveiligheidscijfers en de door de provincie en haar verkeersveiligheidspartners uitgevoerde maatregelen en projecten. Indien nodig zal dit leiden tot een aanpassing van het beleid.
Begin april 2007 is ook een Regionale Ongevalanalyse uitgevoerd met de cijfers tot en met 2005. Hierin staan per GGA-regio de belangrijkste speerpunten en ongevallenconcentraties. Op basis van deze analyses kunnen de regio's in Brabant een voor hun regio specifiek maatregelenpakket opstellen.
Gedeputeerde Steffens: "De ongevallenregistratie is de laatste jaren steeds minder geworden, zowel qua aantallen ongevallen als het aantal kenmerken van een ongeval. Dit baart zorgen. Een goed verkeersveiligheidbeleid staat of valt bij een gedegen analyse van de problemen. En zonder gegevens van voldoende kwaliteit is het moeilijk om de juiste conclusies te trekken."
Maatregelen
Samen met andere wegbeheerders in de provincie en andere verkeersveiligheidpartners heeft de provincie een uitgebreid maatregelenpakket om de verkeersveiligheid te vergroten. Zo worden gevaarlijke locaties (zogenaamde Black Spots) aangepakt door deze te reconstrueren (bijvoorbeeld door het aanleggen van rotondes). Daarnaast worden wegen Duurzaam Veilig ingericht en wordt een start gemaakt met het project "Natuurlijk Sturen". Ook Dynamische Verkeersmanagement (bijv. elektronische verkeersinformatie via borden langs de weg) levert zijn bijdrage aan de verkeersveiligheid. Daarnaast worden er mensgerichte maatregelen uitgevoerd zoals het "Brabants VerkeersveiligheidsLabel", "Effe Chillen", "Jonge Autorijders", "Jongleren" en "Broem". Deze projecten zijn gericht op specifieke doelgroepen. Ook zijn er projecten speciaal gericht op vrachtauto's en bestelauto's. Daarnaast zijn er nog allerlei publiekscampagnes zoals de BOB-campagne en wordt samen met de politie aan integrale verkeershandhaving gedaan.