PvdA Europees parlement


Mensen uit ontwikkelingslanden zijn geen proefkonijnen

23 april 2007

Mensen uit ontwikkelingslanden zijn geen proefkonijnen Er moet meer controle komen op klinische proeven die uitgevoerd worden door Europese bedrijven op mensen buiten de EU. Vooral in ontwikkelingslanden wordt nogal eens een loopje genomen met de ethische voorschriften rond medicijnproeven. De Europese Commissie moet afschrikwekkende sancties instellen. Dit zeggen PvdA-europarlementariërs Dorette Corbey en Max van den Berg naar aanleiding van vragen die ze vandaag hebben gesteld aan de Europese Commissie.

Voordat geneesmiddelen binnen de EU worden toegelaten zijn klinische proeven noodzakelijk. Om patiënten te beschermen zijn ethische richtsnoeren ontworpen die zijn vastgelegd in Europese richtlijnen en internationale overeenkomsten. Om de kosten te drukken worden zulke proeven steeds vaker buiten Europa uitgevoerd. Maar als het gaat om medicijnen voor de Europese markt, moeten die klinische proeven aan dezelfde ethische voorschriften voldoen als proeven binnen Europa.

Uit onderzoek van de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) blijkt dat dat lang niet altijd gebeurt. Deelnemers worden onvoldoende geïnformeerd over de risico´s of patiënten moeten betalen om mee te mogen doen. De registratieautoriteiten op Europees en nationaal niveau besteden weinig aandacht aan deze problematiek.

"Het onethisch testen van medicijnen kan natuurlijk absoluut niet. Armere mensen, waar ook ter wereld, mogen in geen geval het slachtoffer worden van de noodzaak om onze geneesmiddelen te testen," zegt Corbey.

Een sanctie zou kunnen zijn om onderzoek dat de ethische richtlijnen niet aantoonbaar heeft gevolgd geen data protectie te gunnen. Normaal wordt onderzoek jaren beschermd zodat de generieke industrie de geneesmiddelen niet kan namaken. Juist door het alleenrecht door data protectie maakt de farmaceutische industrie haar grote winsten.