PvdA Europees parlement


Lagere roamingtarieven weer stap dichterbij

23 april 2007

Maximaal 40 cent per minuut om te bellen in het buitenland en 15 cent om gebeld te worden. Dat is het resultaat van de stemming in de commissie Industrie die zojuist is gehouden in het Europees Parlement. PvdA-europarlementariër Dorette Corbey is tevreden met deze inzet. "Lagere roamingtarieven komen nu echt in zicht. En terecht."

De maximumtarieven gelden niet voor sms. Wel wil de commissie dat telefoniebedrijven verplicht een sms-service bieden. De consument kan dan, indien gewenst, voor een vast bedrag per maand onbeperkt berichten sturen.

De sociaal-democratische PES-fractie had eigenlijk ingezet op 35 cent om te bellen over de grens en op 10 cent om gebeld te worden. Zuidelijke landen met veel toerisme, met name Spanje en Griekenland, en grote telecommunicatiebedrijven, zoals Movistar en Vodafone, verzetten zich tegen die lage tarieven vanwege de kosten die zij moeten maken op het gebied van infrastructuur.

Volgens Corbey is het hoofdprobleem dat de kosten en daarmee de prijzen extreem ondoorzichtig zijn. "De tarieven zijn nu nauwelijks te controleren. Het is onduidelijk waar de consument exact voor betaalt. Meer transparantie in de kosten zou zeker geen overbodige luxe zijn. Er is nu geen enkele relatie tussen de kosten voor de consument en de werkelijke kosten van het gesprek. Daarom is de PvdA voor tijdelijke maximumtarieven."

Het verzet van de liberale en christendemocratische fractie tegen een automatisch lager maximumtarief is onbegrijpelijk, vindt Corbey. Teveel medelijden met de telecomsector is niet op zijn plek. "Roaming is een melkkoe, er worden miljarden mee verdiend. Het is duidelijk dat de markt hier niet werkt. Daarom is het goed dat het Europees Parlement de industrie terugfluit. De consument betaalt al jarenlang teveel."

Het gaat om tijdelijke wetgeving van, waarschijnlijk, drie jaar. Het staat nog niet vast wanneer deze ingaat, Corbey hoopt nog vóór de zomer zodat de bijna 40 miljoen EU-toeristen deze vakantieperiode al kunnen profiteren. De bedragen waarover wordt onderhandeld, zijn overigens zonder BTW. Afhankelijk van waar de klant zijn of haar abonnement heeft, komt er BTW bij variërend van 15 tot 25 procent.

Het roaming-dossier wordt plenair behandeld in de vergadering van mei.