Verbond van Verzekeraars

Jaarverslaggevingsregels herzien

De Raad voor de Jaarverslaggeving heeft onlangs de 'ontwerprichtlijn 605 Verzekeringsmaatschappijen' gepubliceerd. Deze ontwerprichtlijn moderniseert op een aantal punten de bestaande richtlijn, onder meer door de komst van de Wet op het financieel toezicht (Wft). Het Verbond heeft zijn leden opgeroepen uiterlijk 1 juni te reageren op de herziene tekst, waarna de reacties worden gebundeld tot één Verbondscommentaar.

De Raad voor de Jaarverslaggeving is een orgaan van de Stichting voor de Jaarverslaggeving, een samenwerkingsverband van tal van partijen, waaronder vakverenigingen, werkgevers- en accountantorganisaties. De raad brengt regelmatig richtlijnen uit die geen officieel wettelijke status hebben, maar die voor opstellers van jaarverslagen en hun accountants in de praktijk een dwingend karakter hebben, zoals richtlijn 605. Deze richtlijn, die onder meer bepalingen over balansposten, de winst- en verliesrekening en risicobeheer bevat, 'geldt' voor verzekeraars die niet volgens de International Financial Reporting Standards (IFRS) hoeven te werken. Zij vallen onder de wettelijke bepalingen zoals neergelegd in het Burgerlijk Wetboek en de richtlijnen van de Raad voor de Jaarverslaggeving. In de praktijk zijn dat vaak kleine en middelgrote maatschappijen.

Modernisering
De raad heeft de richtlijn onlangs op een aantal punten gemoderniseerd. In de huidige richtlijn wordt bijvoorbeeld nog verwezen naar de Actuariële Principes
Levensverzekeringsmaatschappijen, maar die zijn met de komst van de Wft vervallen. Ook is de richtlijn aangepast aan vorig jaar doorgevoerde wijzingen in Boek 2 van het Burgerlijk Wetboek. Dit blijkt onder meer uit bepalingen voor waardering van rendementsgaranties en winstdelingsverplichtingen. Verder zijn bepalingen opgenomen voor zorgverzekeraars en bevat de ontwerprichtlijn nieuwe bepalingen over de risicoparagraaf. Marktpartijen kunnen tot 15 juni commentaar leveren op de richtlijn. Het Verbond zal namens zijn leden een gezamenlijk commentaar geven en heeft leden die onder de richtlijn vallen opgeroepen uiterlijk 1 juni te reageren. Gerard Frank Sollman, (waarnemend) voorzitter van de commissie Verslaggeving van het Verbond, hoopt dat verzekeraars daar massaal gehoor aan geven. "Als er nog onoverkomelijke punten in de ontwerprichtlijn staan, is nú het moment om onze invloed te doen laten gelden. Die mogelijkheid moeten we niet aan ons voorbij laten gaan." De ontwerprichtlijn is te vinden op www.rjnet.nl.

Verzekerd!, april 2007