Greenpeace

Na tien jaar wachten nog steeds geen wetgeving tegen crimineel hout

Greenpeace eist illegaal hout op bij Gelderse houthandelaar

Nijmegen, 23 april 2007 - Greenpeace eist vandaag de voorraad illegaal hout op van houthandelaar Emmerik in Nijmegen. Het Gelders houtbedrijf, onderdeel van de omvangrijke Oldenboom groep, is in bezit van een voorraad Chinees multiplex, gemaakt van Bintangor en Red Canarium hout, dat op grote schaal illegaal gekapt wordt in Papoea Nieuw Guinea. Vorig jaar constateerde Greenpeace al dat de Oldenboom groep dit illegale hout verhandelt, maar toen verzekerde het bedrijf dat dit geen kwade opzet was en dat ze onmiddellijk zouden stoppen met de handel in Bintangor en Red Canarium. Greenpeace biedt nu aan om het hout te ruilen voor FSC-multiplex om het bedrijf in staat te stellen onmiddellijk te stoppen met de verkoop van crimineel hout.

Niet alleen Oldenboom, maar ook Hoek Lopik en BouwCenter Eiland de Wild in Alkmaar handelen in illegaal hout. Vorig jaar onthulde Greenpeace dat verschillende Nederlandse bedrijven, waaronder Oldenboom, handelen in multiplex, gemaakt van illegaal gekapt hout uit Papoea Nieuw Guinea. Greenpeace deed aangifte van heling maar het Openbaar Ministerie kon geen vervolging instellen omdat de bestaande wetgeving ontoereikend is. In de afgelopen maanden Greenpeace trof het hout weer herhaaldelijk aan bij verschillende bedrijven.

'Greenpeace biedt Oldenboom vanmorgen de kans om per direct te stoppen en het foute hout om te ruilen voor onze partij meegebrachte FSC-platen.' stelt Hilde Stroot, de campagneleider Bossen van Greenpeace. FSC is het onafhankelijke keurmerk voor duurzaam geproduceerd hout.

Het illegale triplex is gemaakt van Bintangor en Red Canarium, afkomstig uit Papoea Nieuw Guinea en de Solomon Eilanden. Nagenoeg alle houtkap in deze gebieden is illegaal.(1) Zo dreigen de laatste oerbossen van Zuidoost Azië te verdwijnen door de ongecontroleerde handel in multiplex, vloeren en meubelen gemaakt van illegaal gekapte woudreuzen. Het hout wordt door China geimporteerd, bewerkt en doorverhandeld naar Europa en de VS. Controle op de herkomst van het hout ontbreekt.

In Nederland is er nog steeds geen wet tegen de handel in illegaal hout. Nog steeds is gemiddeld 50 procent van het tropisch hardhout op de Nederlandse markt illegaal gekapt. In 2003 nam de Kamer een motie aan voor Europese wetgeving om de handel in illegaal hout te stoppen. Maar sinds augustus 2006 wacht de Tweede Kamer op een reactie van de minister van LNV op de vraag of wetgeving juridisch haalbaar is.

'De handel in illegaal hout gaat ondertussen onverminderd door, ook door Nederlandse bedrijven, ten koste van de laatste oerwouden ter wereld.' zegt Hilde Stroot campagneleider Bossen van Greenpeace. 'Het is duidelijk dat bedrijven eigen afspraken aan hun laars lappen. Het is de hoogste tijd dat de overheid ingrijpt.' Greenpeace dringt daarom al jaren aan op bindende regelgeving.

De Europese Commissie onderzoekt momenteel de mogelijkheden voor wetgeving die de handel in illegaal hout verbiedt. Een kabinet dat duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan, moet de Europese Commissie daarbij helpen, maar het blijft oorverdovend stil in Den Haag.

'Niet alleen de Kamer wacht op de minister, maar ook alle maatschappelijke organisaties én de houtsector zelf. Waar wacht dit kabinet nog op?' zegt Hilde Stroot 'Het is de hoogste tijd dat het nieuwe kabinet haar duurzame belofte waarmaakt en eindelijk volmondig ja zegt voor wetgeving die de handel in illegaal hout verbiedt.'

Greenpeace eist het Chinese multiplex op bij de Oldenboom Groep, Houthandel v/h fa. J.H. Emmerik, aan de Scheepvaartweg 6, 6541 CV in Nijmegen (1) Forest Trend 2006

Greenpeace is een onafhankelijke, wereldwijde milieuorganisatie die wordt vertegenwoordigd in meer dan veertig landen. De organisatie wordt in Nederland gesteund door bijna 580.000 donateurs. Greenpeace voert actie tegen klimaatverandering, nucleaire energie, giftige stoffen, het kappen van oerbossen.