Technische Universiteit Delft

Filosophie van de Schoonheid
door SG

Studium Generale - Vanaf de Griekse klassieke beschaving (Homeros, Plato) is er een geschiedenis en filosofie van opvattingen over `Schoonheid' te traceren. Bij objectieve schoonheid worden begrippen als proportie, harmonie, perfectie, glans en helderheid gebruikt. In de achttiende eeuw (Kant) wordt subjectieve schoonheid geïntroduceerd. Het schone en het sublieme worden de centrale begrippen in kunsttheorieën. Na de Tweede Wereldoorlog was er een markante verandering in de opvatting over schoonheid.

23 april 2007 | 20:15 uur
plaats: Speakers, Burgwal 45 t/m 49, 2611 GG Delft

door Cornée Jacobs

Lucebert: "In deze tijd heeft wat men altijd noemde schoonheid haar gezicht verbrand".
Schoonheidsvragen raakten in diskrediet; kunst mocht niet meer mooi zijn, wel expressief, onderzoekend, kritisch, shockerend ... Is dit nog steeds illustratief voor de Schoonheidsopvatting in de meest recente geschiedenis of sluipen schoonheidsideeën vandaag de dag via de achterdeur weer naar binnen? Hoe wordt de strijd tussen Schoonheid van de kunsten en de Schoonheid van consumptiegoederen in onze tijd beslecht?

Dr. Cornée Jacobs is docent cultuurgeschiedenis aan de Willem de Kooning Academie en als (gast)docent filosofie verbonden aan de Erasmus Universiteit en het Albeda College te Rotterdam. Naast haar docentschap schrijft ze kunstkritieken en is bestuurslid van het Nederlands Genootschap voor Esthetica.

Toegang gratis en geen aanmelding nodig

Meer informatie? www.sg.tudelft.nl

Laatst gewijzigd: 05 april 2007