Jubilerende opleidingen nemen veiligheid onder de loep
'Risico's op de korrel - ingenieurs in een risicovolle maatschappij' is de titel van het lustrumsymposium van de opleidingen Technische Wiskunde en Technische Informatica van de TU Delft en de overkoepelende studievereniging W.I.S.V. 'Christiaan Huygens'. Delftse wetenschappers en oud-studenten laten op zaterdag 21 april 2007 zien hoe wiskunde en informatica van vitaal belang zijn voor hedendaagse veiligheidsconcepten. Het symposium begint om 13.30 en vindt plaats in de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica aan de TU Delft.
Achter praktisch elke technische toepassing gaat het werk van een wiskundige of informaticus schuil. Tijdens het lustrumsymposium 'Risico's op de korrel - ingenieurs in een risicovolle maatschappij' van de opleidingen Technische Wiskunde en Technische Informatica en hun gezamenlijke studievereniging W.I.S.V. 'Christiaan Huygens', wordt in zes lezingen een beeld geschetst van de toepassing van wiskunde en informatica op het gebied van veiligheid. Ronald Prins (FOX IT) gaat in zijn lezing bijvoorbeeld in op digitale spionage: de digitale oorlog tussen naties. Marijke van der Zijden (Shell IT) laat de informatietechnische kant zien van het inschatten en inperken van risico's bij Shell. En Herman te Riele stelt de vraag of RSA, een cryptografisch systeem voor het beveiligen van digitale communicatie, nu en in de toekomst veilig is.
Het werk van wiskundigen en informatici blijft niet beperkt tot veiligheid. Alumni komen bijvoorbeeld ook terecht in de gezondheidszorg, in de financiële wereld of in de informatie- en communicatietechnologie. Wiskundigen berekenen bijvoorbeeld hoe een patiënt optimaal bestraald kan worden, waarbij zo weinig mogelijk schade wordt veroorzaakt aan het omliggende weefsel of de organen. Ook de scenario's voor verzekeringsmaatschappijen en de beurs zijn gebaseerd op wiskunde. Informatici ontwikkelen bijvoorbeeld 'peer-to-peer' technologie voor de distributie van video. Waar sites als 'YouTube?' en 'Uitzendinggemist.nl' gebruik maken van grote, kostbare videoservers, schakelt Delftse P2P-technologie kijkers in bij de (gratis) distributie. Internettelevisie met honderden zenders is straks het resultaat.
Het symposium maakt deel uit van een dag- en avondvullend programma ter viering van drie lustra: 50 jaar Technische Wiskunde, 25 jaar Technische Informatica en 50 jaar W.I.S.V. 'Christiaan Huygens'.
Technische Universiteit Delft