NCRV

Natuur in de stad

Aflevering 3 - Eindhoven

Zaterdag 21 april
18.00 uur, Nederland 2

Natuur in de stad Eindhoven

Ooit stroomden er drie rivieren door Eindhoven: de Dommel, de Tongelreep en de Gender. Het succes van lichtfabrikant Philips werd de Gender echter fataal: het water vervuilde en delen van het beekje moesten wijken voor uitbreiding van de fabrieken. Ook in de rest van Eindhoven werd de Gender verwaarloosd, ingedamd en uiteindelijk vergeten. Maar nu heeft Eindhoven besloten om de Gender weer nieuw leven in te blazen. Bovendien zal het water weer gaan stromen, waardoor de oorspronkelijke natuur van een stadsbeek weer terug kan komen. In de derde aflevering van de NCRV-serie Natuur in de stad vertellen twee gastheren het verhaal van de Gender: Henk van den Brink, werkzaam voor de gemeente Eindhoven als opzichter van waterprojecten en Peter Voorn, een van de bekendste beekexperts van Nederland.

Als kind vroeg Henk van den Brink zich al af hoe de Gender ooit gelopen zou hebben. Hij zou er de rest van zijn leven aan wijden. Met Henk gaan we in Eindhoven op zoek naar de oude loop van de Gender en bezoeken de plek waar de Gender weer bovengronds komt: in de binnenstad van Eindhoven, vlak bij de oude Philipsgebouwen. Peter Voorn is juist geĂŻnteresseerd in de toekomst. Wat zal er met de natuur in Eindhoven gebeuren als de Gender weer terugkomt? Peter Voorn bezoekt met ons een paar prachtige stadsbeken in Eindhoven, om te laten zien welke natuur er hoort bij een beek.

Zooarcheoloog Theo de Jong kan aan de hand van dierenbotjes zien wat voor natuur er vroeger in een bepaalde omgeving was. Hij laat de kijker welke dieren er vroeger in en langs de Gender woonden: oerherten, bevers, allerlei bijzondere vogelsoorten en kabeljauw van wel twee meter lang. Ten slotte een nachtelijke zoektocht naar vleermuizen in de Trudeau kerk met vleermuiskenner Leo Klok. De vleermuizen zullen zeker profiteren van de terugkeer van de Gender.

In steden is meer natuur te vinden en te beleven dan je denkt. Maar je moet er alleen wel even naar zoeken: aan de rand van een industrieterrein, in een verlaten hoek van het park, achter tuinschuttingen of langs oevers en kades van stadssingels. De 7-delige serie Natuur in de stad laat de bijzondere en verrassende natuur in grote Nederlandse steden zien. In elke aflevering gidst een gastheer of -vrouw, gedreven door passie voor de natuur in zijn of haar stad, de kijker langs ongewone plekken: onder putdeksels, dakpannen en tussen de voegen van kades.