NEN
Nieuwe norm bepaling niacine in voeding gepubliceerd
vrijdag 20 april 2007, 11:20
NEN heeft onlangs het nieuwe normontwerp prEN 15652 'Foodstuffs -
Determination of niacin by HPLC' gepubliceerd. Deze norm specificeert
een methode voor de bepaling van niacine in voedingsmiddelen door
HPLC. De nieuwe norm is gevalideerd voor bepaling van niacine in onder
andere ontbijtgranen, melkpoeder, ham, doperwten, tarwemeel,
fruitsappen en rijst.
Niacine werkt mee in de energievoorziening voor het lichaam. Het
speelt een rol bij de aanmaak van vetzuren in het lichaam. Niacine is
in water oplosbaar en vrij goed bestand tegen verhitting. Het zit in
vlees, vis, volkorengraanproducten, groente en aardappelen. Verder
maakt het lichaam zelf niacine uit het aminozuur tryptofaan, dat een
bestanddeel is van alle eiwitten in de voeding.
Het normontwerp wordt gedurende 5 maanden gepubliceerd voor
commentaar. In deze periode is de normtekst bij NEN verkrijgbaar en
kan iedereen commentaar op de inhoud indienen.
Voor meer informatie over het Europese normalisatiewerk voor vitamines
kunt u contact opnemen met Marcel de Vreeze, tel. 015 2369125, e-mail:
marcel.devreeze@nen.nl