Vlaamse Overheid
Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van vrijdag 20 april 2007
Kansen voor biomassa en beperkingen op hout als grondstof voor het groen opwekken van stroom
Op voorstel van Kris PEETERS, Vlaams minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur, heeft de Vlaamse Regering vandaag een ontwerpbesluit tot wijziging van het groenestroombesluit definitief goedgekeurd.
Het besluit van de Vlaamse Regering van 5 maart 2004 inzake de bevordering van elektriciteitsproductie uit hernieuwbare energiebronnen verleent certificaten aan stroom die onder bepaalde voorwaarden met wind, zon, water, afval, biomassa en dergelijke is opgewekt.
Ook materialen als hout zijn destijds in aanmerking genomen. Maar omdat het niet aangewezen is om hout, dat tevens als grondstof wordt gebruikt (bijvoorbeeld in de papier- of meubelnijverheid) aan te wenden voor elektriciteitsproductie, heeft de Vlaamse Regering beslist om in de toekomst geen inleverbare certificaten meer te verlenen aan nieuwe installaties die stroom opwekken met hout dat in Vlaanderen gebruikt wordt als industriële grondstof. Houtafval en korte-omloop-hout, dat inzonderheid geteeld wordt om als brandstof te gebruiken, blijven wel recht geven op certificaten.
Stroom opgewekt op basis van biomassa geeft ook recht op certificaten. Maar van de opgewekte stroom wordt wel de voorbehandelingsenergie afgetrokken. Voorbehandelingsenergie is de energie die nodig is voor het bereiden en het vervoeren van de biomassa. Het lijkt enigszins logisch. Doch de voorbehandelingsenergie blijkt in tal van gevallen en voor een belangrijk deel zelf hernieuwbaar. En dus heeft de Vlaamse Regering beslist om de hernieuwbare voorbehandelingsenergie niet af te trekken van de elektriciteit die recht geeft op certificaten. Aldus wordt de rendabiliteit van de biomassa-installaties gewaarborgd.
Naar analogie met de warmtekrachtcertificaten wordt tevens de aanvraagprocedure voor groenestroomcertificaten aangepast zodat investeerders tijdig weten of een bepaalde investering recht geeft op certificaten en hoeveel.
Tenslotte wordt in het ontwerpbesluit nog een bepaling voorzien om uit te sluiten dat grote groenestroominstallaties via ontwijking tegen zeer lage kosten op het net zouden aansluiten.
'Als we onze ambitieuze groenestroomdoelstellingen willen realiseren, dan moeten we', volgens minister Peeters, 'de hernieuwbare energiebronnen, ook bij het bepalen van de voorbehandelingenergie, volledig in rekening brengen. Anders maken we de inzet van biomassa voor groene stroom economisch onmogelijk.Tegelijk mogen we niet toelaten dat waardevolle industriële grondstoffen gebruikt worden om stroom op te wekken. Het zou toch eigenaardig zijn dat afvalstoffen pas verbrand mogen worden in elektriciteitsproductiecentrales als het niet kan gerecupereerd of gerecycleerd worden, terwijl het toegelaten zou zijn om onbeperkt grondstoffen als brandstof te benutten.Tevens passen we de aanvraagprocedure voor de certificaten zodanig aan dat investeerders tijdig duidelijkheid krijgen over de rendabiliteit van een project.'
Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:
Dhr. Luc De Seranno, woordvoerder van minister Peeters
Tel: 02 552 66 00
GSM: 0477 38 23 37
Email: persdienst.peeters@vlaanderen.be