Rijkswaterstaat test ideeën schoner, stiller of homogener asfalt
Dit voorjaar test Rijkswaterstaat negen ideeën van de markt voor schoner, stiller of homogener asfalt op verschillende locaties in Nederland. Aanleiding voor deze pilots is de prijsvraag 'Schoner, Stiller en Homogener asfalt'. Hierbij nodigde Rijkswaterstaat in de zomer van 2006 de markt uit om met ideeën en oplossingen te komen die op termijn in de praktijk breed toepasbaar zijn. In iedere pilot worden drie ideeën getest.
Drie ideeën voor 'schoner' asfalt
Het verkeer is één van de veroorzakers van fijn stof op het wegdek. In deze pilot wordt een oplossing gezocht om het opwervelen van fijn stof uit ZOAB te beperken of te voorkomen. De geselecteerde marktpartijen testen hun oplossingen op de A50 ter hoogte van Beekbergen. Drie verschillende voertuigen, de zogenoemde Twister, een vrachtwagen die stof losmaakt en opzuigt, een calciumchloridestrooier en een stofreiniger bewerken het wegdek om de concentratie fijn stof te verminderen.
Drie ideeën voor 'stiller' asfalt
Om het geluidsreducerend vermogen van 2-laags ZOAB te optimaliseren worden op 25 april op de A28 ter hoogte van Staphorst drie verschillende 'ZOAB cleaners' getest. De markt beproeft hier verschillende manieren om de poriën van het 2-laags ZOAB te reinigen. Het gaat om een vacuümreiniger, een 'steamcleaner' en een methode met behulp van ultrasoon geluid.
Drie ideeën voor 'homogener' asfalt
De homogeniteit van het asfaltmengsel bij de aanleg is van belang voor de kwaliteit van het wegdek. Vanaf 10 april 2007 worden er op de A35 bij Hengelo drie proefvakken aangelegd volgens nieuwe aanlegmethodes. De 'Shuttle Buggy' mengt en verwarmt het asfalt ter plaatse. Het asfalt Megapave houdt de temperatuur langer vast. Bij het laatste proefvak richt de aannemer zich op procesverbetering bij ontwerp, productie en verwerking van 2-laags ZOAB.
Jury
Een internationale en onafhankelijke jury onder leiding van Dr. Prof. A.A.A. Molenaar van de TU Delft heeft uit dertig inzendingen drie marktpartijen geselecteerd die elk per pilot één idee hebben ingediend: Dura Vermeer Infrastructuur BV, Heijmans samen met M+P en de Combinatie SSH (een samenwerkingsverband van BAM Wegen, Multiconsult, Nido, Nedmag en Koac-NPC).
Innovatieprogramma's Luchtkwaliteit en Geluid
De prijsvraag is een gezamenlijk initiatief van het innovatieprogramma Luchtkwaliteit en het Innovatieprogramma Geluid, beide uitgevoerd door Rijkswaterstaat in opdracht van de ministeries van VenW en VROM. Deze programma's ontwikkelen samen met marktpartijen en onderzoeksinstituten kosteneffectieve maatregelen om de luchtkwaliteit te verbeteren en de geluidshinder op en rondom het hoofdwegennet terug te dringen.
Naast samenwerking met Rijkswaterstaat worden partijen gestimuleerd om desgewenst ook onderling samen te werken om tot het gewenste resultaat te komen. De innovatieprogramma's bieden ruime mogelijkheden voor het testen van veelbelovende nieuwe ideeën en producten. Op die manier maakt Rijkswaterstaat optimaal gebruik van de in de markt beschikbare expertise en inventiviteit.
Noot voor redacties (
RVD Mediafeed