CD&V

Een gedragscode voor politieke partijen

19/04/2007

Op voorstel van Luc Van den Brande, rapporteur van de Commissie Politieke Zaken, heeft de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa een resolutie goedgekeurd voor de opmaak van een gedragscode voor politieke partijen.

In deze resolutie wordt het belang onderkend van de politieke partijen als één van de belangrijkste kanalen om verschillende standpunten te verspreiden en om rekening te houden met verschillende belangen in de besluitvorming. Politieke partijen zorgen voor de band tussen het individu en de Staat, ze integreren groepen en individuen in het politieke proces en ze dienen als middel om hun belangen te formuleren en te vertegenwoordigen. Luc Van den Brande vindt dat de efficiëntie en de geloofwaardigheid van de partijen een wezenlijke impact hebben op het welslagen van het democratische systeem. De senator meent dat we er ons van bewust moeten zijn dat in vele landen politieke partijen een grote crisis doormaken, dat ze het vermoeden van corruptie met zich meedragen en dat de interne werking van de partijen door de bevolking als ondemocratisch wordt bestempeld. Dit tast niet alleen de geloofwaardigheid en de legitimiteit van de partijen aan, maar ook het democratisch systeem zelf.

In de resolutie die door de Parlementaire Vergadering werd goedgekeurd wordt de Raad van Europa uitgenodigd om een gedragscode voor politieke partijen op te stellen en worden de politieke partijen van de lidstaten van de Raad van Europa opgeroepen om een aantal aanbevelingen met betrekking tot hun interne werking in acht te nemen. De resolutie van rapporteur Luc Van den Brande bevat een hele reeks principes en krachtlijnen, die aan de basis zouden moeten liggen van een dergelijke gedragscode. Deze principes en krachtlijnen hebben o.m. betrekking op het verkiezingsproces, op de versterking van gelijke behandeling van mannen en vrouwen, op de financiering van de politieke partijen en verkiezingscampagnes, op politieke partijen in oppositie, op de verplichting om verantwoording af te leggen over institutionele activiteiten en over de interne democratie, op de deelname van jongeren en nationale minderheden, op de opvoeding tot democratisch burgerschap, op de media en de verspreiding van informatie en op de interactie met de samenleving. "Indien we met een gedragscode voor politieke partijen er in slagen om de geloofwaardigheid en de betrouwbaarheid van de politieke partijen te verhogen, dan hebben we weer een stap gezet naar meer democratie. En dan hebben we een bijdrage geleverd aan het herstel van het vertrouwen in het democratische systeem zelf. En daarover gaat het uiteindelijk," aldus Luc Van den Brande.


* door Luc Van den Brande

CD&V
Wetstraat 89
1040 Brussel
Tel : 02.238.38.11
Fax : 02.230.43.60
www.cdenv.be
E-mail : inform@cdenv.be